vijesti

akcija povodom izdanja časopisa FRAKCIJA br. 68/69: UMJETNOST I NOVAC

Small_frakcija_naslovna

novo izdanje časopisa FRAKCIJA nastalo je u suradnji Centra za dramsku umjetnost i [BLOK]-a

U društvu Hansova kruga ljudi iz svijeta financija, poput Rothschildovih, kaže Jagoda, govori se samo o u umjetnosti, dok umjetnici međusobno govore ponajviše o novcu. (“Moje kuće, moji snovi”, intervju s kostimografkinjom i scenografkinjom Jagodom Buić, Globus, 2011.)

urbanfestival

UF 13 - ISA ROSENBERGER: KINO U NASTAJANJU 12.12.2014.

Small_image001

Kino u nastajanju je istraživanje o zagrebačkoj amaterskoj filmskoj produkciji, u prošlosti i danas, i njezinoj vezi s javnim prostorom – prostorom uvijek već nastanjenim često konfliktnim osjećajima, imaginacijama, projekcijama i projektima (Schober 2013). Odvijajući se u više faza tijekom 2014. i 2015. godine, projekt istražuje i stavlja u suvremeni kontekst demokratizaciju videa i filmske umjetnosti, snažno prisutnu u radu Kinokluba Zagreb, ali i u umjetničkim radovima u javnom prostoru 1970-ih godina, kao što je instalacija Kino za balkone Ivana Ladislava Galete. Predavanje uz projekcije u Kinoklubu Zagreb zamišljeno je kao prva faza Kina u nastajanju, a nadovezat će se na starije projekte u kojima se Isa Rosenberger bavila odnosom kina i javnog prostora.

mikropolitike

Mikropolitike i Urbanistička početnica pozivaju na RADIONICU O STANOVANJU

Small_stanko-fabris_vukovarska

Pozivamo vas na radionicu o stanovanju koja će se održati u utorak, 17. 2. 2015. od 11 do 19 sati u prostorijama MAZ-a (Mreža antifašistkinja Zagreba), Hatzova 16 u Zagrebu. Prijave su otvorene do 15. 2. 2015, , a šalju se na e-mail: blok@blok.hr.

Šestosatna radionica podijeljena je u tri radna modula koji su koncipirani tako da se u kratko vrijeme prođu osnove stambenih politika i načina na koje su proizvele s jedne strane prostor grada, s druge strane individualni dug, pa samim tim i socijalnu krizu. Prvi dio svakog od modula posvećen je uvodu u određenu temu vezanu za stambeno pitanje, nakon kojeg slijedi slobodna rasprava.  Raspravljat će se o tome da li je i do koje mjere stan pravo i na koji način to pravo može biti zaštićeno. Na kraju, uz uvod o postojećim aktivističkim mrežama posebno na EU periferiji, razmotrit će se alati aktivizma i raspravljati o aktualnim aktivističkim djelovanjima u ovom polju te načinu na koji aktivizam može ograničiti političku raspravu ili uzdrmati temelje pristupa temi stanovanja. [...]