produkcija

MARKO ERCEGOVIĆ I IGOR LASIĆ: TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA

Large_marko_ercegovic_dubrovnik_2015


izložba

27. 10. - 16. 11. 2020.
Nova BAZA, Nova cesta 66, Zagreb

otvorenje: utorak, 27. 10. 2020. od 18 do 21h


Posjetitelji se mole da na izložbu ulaze u grupama do 10 ljudi, kako bismo mogli provoditi epidemiološke mjere.

 

Tisak, dvadeset i tri kioska fotografska je serija nastajala u razdoblju od 2017. - 2020. godine. Fotograf Marko Ercegović se, u suradnji s novinarom čiji je rad obilježilo praćenje privatizacijskih procesa, Igorom Lasićem, upustio u istraživanje tvrtke Tisak d.d. Njeni se počeci vežu za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano davne 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Nakon privatizacije 1990-ih uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji. Popularni crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice [...]DVIJE TEMATSKE ŠETNJE TREŠNJEVKOM

Large_fb_event_cover_ture

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na urbanim turama koje će se održati u subotu 19.9.2020. u 11 sati i u petak 25.9.2020. u 15 sati na Trešnjevci. U subotu, Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla vodi nas Savskom ulicom u početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Naredni petak s Tihanom Bertek iz udruge K-zona krećemo u potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.

Zbog epidemiološke situacije broj sudionika je ograničen. Stoga vas molimo da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu [...]KINO NA TREŠNJEVAČKOM PLACU: WANDA

Large_plakat_web__1_

petak, 10. 7. 2020. u 21 sat

 

Petu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino, ovoga petka od 21 sat! Prikazujemo: 

Mjesto odakle vam pišem pisma
kratkometražni dokumentarni film, 9', 2018.
red. Nikolina Bogdanović 

Wanda
dugometražni igrani film, 102', 1970.
red. Barbara Loden

 [...]URBANA TURA I RADIONICA: KULTURA SJEĆANJA NA NARODNOOSLOBODILAČKU BORBU NA TREŠNJEVKI

Large_fb_event_cover_spomenici

Pozivamo vas na urbanu turu i radionicu na temu trešnjevačkih antifašističkih spomenika.

30.6.2020. u 18h, križanje Fallerovog šetališta i Baštijanove ulice

Autor i voditelj šetnje i radionice: Tomislav Augustinčić

[...]ZAPOČINJE 3. PRIKUPLJANJE PRILOGA ZA “MUZEJ SUSJEDSTVA TREŠNJEVKA”

Large_fb_event_cover31

Treće prikupljanje priloga za virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka održat će se u  Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u sljedećim terminima:

26. – 28. 5. 2020. 
10:00 – 14:00 h

Radi sigurnosti, priloge je ovoga puta moguće dostaviti putem emaila.  [...]edukacija

PROMOCIJA FANZINA POLITIČKE ŠKOLE 2020.

Large_ac__final

četvrtak, 22.10. 2020. od 19.00 do 21.30h (u grupama po 10 ljudi)

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Naša Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) ove je godine ispratila već petu generaciju polaznika, i to u sasvim osebujnom izdanju. Fanzin koji na kraju ovog obrazovnog procesa predstavljamo u potpunosti su osmislili i pripremili polaznici i polaznice: od izrade pojedinih priloga, preko uredničkog i lektorskog rada i grafičke obrade pa sve do njegove promocije. Promocija je ujedno i prilika za okupljanje svih dosadašnjih generacija polaznika i predavača i svih zainteresiranih [...]POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNIKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2020.

Large_sova6_resized

Rok za prijave: 16.2.2020.

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je doseg takvog angažmana jalov? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Smatraš da je emancipacija žena neodvojiva od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Muči te pitanje radničke borbe i mogućnosti organiziranja u suvremenim uvjetima? Želiš ojačati svoju argumentaciju za raspravu s desničarima i zagovornicima kapitalizma?

Sudjeluj u programu "Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane"! [...]PROMOCIJA KNJIGE WILLIAMA MORRISA "O UMJETNOSTI I SOCIJALIZMU"

Large_instagram

četvrtak, 6.2.2020. u 19 h
BAZA, Adžijina 11

Pozivamo vas na predstavljanje drugog izdanja u biblioteci Tendencija, izbor tekstova Williama Morrisa "O umjetnosti i socijalizmu". Na promociji će govoriti:

Hrvoje Tutek (Odsjek za anglistiku, FFZG)
Ivana Borovnjak (OAZA), dizajnerica
Vesna Vuković (BLOK), urednica i su-prevoditeljica izdanja

 

Razgovor će moderirati Barbara Gregov.

Knjigu besplatno dijelimo svim zainteresiranima. [...]PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_slucaj_zemlja_630

srijeda, 20. 11. 2019. u 18 h

Francuski institut, Preradovićeva 5

Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kojima smo u razdoblju 2016. - 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. - 1935.). Koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. 

Na promociji će govoriti:

dr. sc. Petar Prelog (Institut za povijest umjetnosti)

Alma Trauber (Gradska galerija Striegl, Sisak) 

i urednice knjige, Ivana Hanaček i Vesna Vuković (BLOK).  [...]PROMOCIJA FANZINA POLITIČKE ŠKOLE 2019.

Large_fanzin_feb_event_cover2

petak 5. 7. 2019. u 20 h

BAZA, Adžijina 11

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) ove je godine ispratila već četvrtu generaciju polaznika i polaznica.

Fanzin Političke škole proizašao je iz želje da okupljena grupa produži zajednički rad te artikulira političke stavove i znanje inspirirano školom, bilo kroz tekst, bilo kroz ilustraciju. U potpunosti su ga osmislili i pripremili polaznici i polaznice: od izrade pojedinih priloga, preko uredničkog i lektorskog rada, pa sve do grafičke obrade. On je u tom smislu sadržajno i formalno heterogen i odražava teme kojima su polaznici i polaznice bili osobito inspirirani ili potaknuti. To su prije svega bile one iz područja feminističke teorije i prakse te odnosa umjetnosti i rada. [...]