produkcija

MARIJA KORUGA: IZ POVIJESTI

Large_unnamed


otvorenje izložbe: petak, 12. travnja u 19 sati

 

12. - 30. 4. 2019.

radno vrijeme: od 16 do 20 sati, svakim danom osim nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom

BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

 

Uzavrela rasprava povjesničarki umjetnosti i teoretičarki feminističke orijentacije 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća u SAD-u iz temelja je uzdrmala kanon zapadne umjetnosti i umnogome izmijenila diskurs tradicionalne estetike i povijesti umjetnosti. Problem nevidljivosti umjetničkog stvaralaštva žena koji su na dnevni red postavile kako teoretičarke vizualne kulture tako i umjetnice praktičarke vratio je 'tijelo' tobože neutralnom motrištu povjesničara, a time i širom otvorio vrata ne samo rodnoj, nego i klasnoj i rasnoj kritici discipline [...]MARIJAN CRTALIĆ: SISAK 2000

Large_kokos_i.avi_000128320

 

otvorenje izložbe: utorak, 5. 3. 2019. u 19 sati

 

5. - 28. 3. 2019.

radno vrijeme: od utorka do subote, 16 do 20 sati

BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

 

Izložba SISAK 2000 kreće od Crtalićeve privatne kolekcije video snimaka nastalih u razdoblju od 1999. do 2001. godine, a fokusira se na snimke Siska i njegove ruralne okolice, sve kroz prizmu umjetnikove obitelji.

Iako su nastale kao dio šireg procesa, performansa u trajanju pa ih odlikuje estetika 'kućnog videa', snimke – s današnje distance – imaju sasvim drugačiju vrijednost. U prvom redu dokumentarističku, s obzirom na osebujnost trenutka u kojem su nastale: prijelaz tisućljeća. U lokalnom kontekstu, to je s jedne strane vrijeme snažne liberalizacije i otvaranja europskim integracijskim procesima, a s druge strane završetak tzv. tranzicije, i s njom procesa 'pretvorbe i privatizacije', odnosno konačne restitucije kapitalizma [...]NATJEČAJ ZA RADNO MJESTO KUSTOSICE, UREDNICE I ADMINISTRATORICE (ZAMJENA)

Large_22498879_1848891051806903_6479443560618650869_o

 

Otvaramo natječaj za radno mjesto kustosice, urednice i administratorice projekata iz područja produkcije i medijacije suvremene umjetnosti i muzeologije, na određeno vrijeme. Natječaj je otvoren do 15/03/2019.

Zainteresirane kandidatkinje i kandidate molimo da nam pošalju svoju biografiju i motivacijsko pismo na adresu: blok@blok.hr s naznakom “ZA POSAO”. U obzir dolaze kandidatkinje i kandidati s VSS koji su završili studij iz područja društveno-humanističkih znanosti (povijesti umjetnosti, muzeologija, etnologija, povijest, komparativna književnost, kulturalni studiji, sociologija i sl.), a zanima ih angažirani pristup umjetnosti i rad s lokalnom zajednicom [...]edukacija

POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2019.

Large_1500_px_-_politicka05

 

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je ideja "svijeta umjetnosti" kao zasebne sfere, odvojene od društva, puka frazaZanima te doznati više o konceptu autonomije umjetnosti, umjetničkog genija ili talenta? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Želiš čuti više o realno postojećim socijalizmima od mantre da je socijalizam utopija? Smatraš da je žensko pitanje neodvojivo od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Želiš čuti više o povijesti feminizma u okvirima međunarodnog socijalističkog i radničkog pokreta? Prepoznaješ snagu sindikalnog udruživanja, ali te muči pitanje radničke borbe i organiziranja u suvremenim uvjetima? Ide ti na živce što te desničari i zagovornici kapitalizma nadjačaju u raspravama [...]KNJIŽNICA I ČITAONICA BAZE

Large_unnamed

 

Božidara Adžije 11, Zagreb

 

S veseljem vas obavještavamo da smo izradili on-line bazu koja okuplja sve naslove iz naše knjižnice, čime ujedno pokrećemo i ČITAONICU BAZE.
U čitaonici su dostupni naslovi iz društveno angažirane umjetnosti, arhitekture i urbanizma, političke teorije, feminizma, povijesti socijalizma i drugih područja koja prožimaju naš rad, kao i sva BLOK-ova izdanja. U kontekstu u kojem su knjižnice i javne institucije sistemski očišćene od knjiga nepoćudnog ideološkog sadržaja, važno nam je istaknuti da značajan dio našeg knjižnog fonda čine odbačena izdanja.

On-line baza knjižnice može se pregledati na www.zotero.org uz prethodno zatražene podatke. Čitaonica se može koristiti uz prethodnu najavu i dogovor. Sve upite molimo uputiti na blok@blok.hr. [...]PREDSTAVLJANJE UMJETNIČKE KNJIGE "HASANAGINICA 2.0"

Large_4951d1a6-c986-4a3c-8fe0-72dfdd4f2072

 

četvrtak, 15.11.2018. u 18h

Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Na prezentaciji će govoriti:

► dr. sc. Ida Loher (Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu)

► dr. sc. Remzija Hadžiefendić Parić (Islamska gimnazija dr. Ahmet Smajlović, Zagreb)

► Nina Bačun, voditeljica radionice i dizajnerica iz kolektiva Oaza

► učenik Amr Kadriju (Islamska gimnazija dr. Ahmet Smajlović, Zagreb)

► učenica Mihana Hasak (Islamska gimnazija dr. Ahmet Smajlović, Zagreb)

 

Razgovor moderira: Ivana Hanaček, kustosica BLOK-a, voditeljica projekta

[...]