PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_slucaj_zemlja_630

srijeda, 20. 11. 2019. u 18 h

Francuski institut, Preradovićeva 5

 

Pozivamo Vas na promociju knjige “Problem umjetnosti kolektiva - slučaj Zemlja”.

 

Na promociji će govoriti:

dr. sc. Petar Prelog (Institut za povijest umjetnosti)

Alma Trauber (Gradska galerija Striegl, Sisak) 

i urednice knjige, Ivana Hanaček i Vesna Vuković (BLOK). 

 

Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kojima smo u razdoblju 2016. - 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. - 1935.). Koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila nam je nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.
 

 

Iz recenzije Petra Preloga:

"Knjiga Problem umjetnosti kolektiva–slučaj Zemlja donosi dubok uvid u pojedine dijelove društvenog konteksta postojanja Udruženja umjetnika Zemlja i važan je prinos poznavanju povijesti ove važne međuratne umjetničke skupine. Tekstovi o radničkom i socijalističkom pokretu u Hrvatskoj te o seljačkom i nacionalnom pitanju predstavljaju relevantan povijesni okvir, dok se u onima koji se izravno dotiču Zemljina društveno angažiranog djelovanja analiziraju i tumače problemi koji su presudno utjecali na obilježja njezinih ciljeva. Opća ekonomska kriza u tadašnjem kapitalističkom društvu, vrijeme diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića, veze Zemljinih protagonista s ilegalnom Komunističkom partijom, teški životni uvjeti zapostavljenih slojeva stanovništva u gradu i na selu, „sukob na književnoj ljevici“ – sve su to teme koje autori ove knjige s pravom smatraju ključnima za ispisivanje Zemljine povijesti. Pritom su naznačene i mogućnosti novih tumačenja pojedinih idejnih pretpostavki i obilježja Zemljina djelovanja, od Krležine i Cesarčeve uloge u oblikovanju Zemljine ideološke razine, do pitanja o njezinu avangardnom položaju u međuratnoj umjetnosti. Sve navedeno svjedoči o tome da je ovom knjigom – objavljenom devet desetljeća nakon Zemljina osnutka – relativno velik i značajan korpus studija o Zemlji dobio relevantnu nadopunu i otvorio nove mogućnosti tumačenja ove važne pojave u hrvatskoj modernoj umjetnosti."

 

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture

urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković

autorice tekstova: Ivana Hanaček, Vida Knežević, Ana Kutleša, Nikola Vukobratović, Vesna Vuković

dizajn: Nina Bačun i Roberta Bratović (OAZA)

lektura: Nikola Ptić

recenzenti: dr. sc. Petar Prelog i Stefan Gužvica

 

Publikacija je izdana u okviru programa "Mikropolitike - Mit o univerzalnom gledatelju: pogled unazad. Program "Mikropolitike" financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.


Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova”.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.