SISAČKA PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_large_82576422_2843248332372412_4934139449907871744_n

SRIJEDA, 29.1.2020. 

GRADSKA GALERIJA STRIEGL, SISAK

 

Gradska galerija Striegl vas poziva da dođete na sisačku promociju i razgovor o knjizi ''Problem umjetnosti kolektiva - slučaj Zemlja'' u izdanju BLOK-a (Lokalna baza za osvježavanje kulture).

Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju 2016. - 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. - 1935.). Publikacija s kojom ćemo se upoznati koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila je BLOK-u nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.

Publikacija je izdana u okviru programa „Mikropolitike - Mit o univerzalnom gledatelju: pogled unazad”.

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture

urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković

autorice tekstova: Ivana Hanaček, Vida Knežević, Ana Kutleša, Nikola Vukobratović, Vesna Vuković

dizajn: Nina Bačun i Roberta Bratović (OAZA)

lektura: Nikola Ptić

recenzenti: dr. sc. Petar Prelog i Stefan Gužvica

 

U sisačkom predstavljanju knjige će sudjelovati:

– Ana Kutleša i Vesna Vuković iz kustoskog kolektiva BLOK, autorice knjige "Problem umjetnosti kolektiva - slučaj Zemlja"

– Nina Bačun i Roberta Bratović iz kolektiva OAZA, dizajnerice knjige

– Ana Dević iz kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW 

 

///

Kolektiv Oaza (Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec), proizašao je iz dugogodišnje suradnje u području dizajna između šest autorica, a formalno

djeluje od 2014. godine kao Umjetnička organizacija Oaza. Autorice povezuje istraživački pristup radu, kao i kontinuirani angažman na projektima nezavisne kulturne scene, kako samostalno, tako i u manjim timovima. Uz nekoliko značajnijih samoiniciranih projekata od osnutka kolektiva (‘Made in’, ‘S ruke na ruku’, ‘aBook’, Oaza izdavaštvo, ‘Dizajnerice 1930-1980’, ‘Forum za budući muzej’), autorice rade na projektima iz područja vizualnih komunikacija; kustoskim koncepcijama; istraživačkim projektima u području dizajna; dizajnu predmeta, usluga, scenarija i doživljaja te kazališnim scenografijama. Predstavljene su na brojnim međunarodnim izložbama i dobitnice niza nagrada.

 

///

Ana Dević je kustosica, živi u Zagrebu gdje administira, koordinira i kurira, povremeno piše i pleše kad stigne. Uz druge teme, zanimaju je mogućnosti izložbenog žanra i obrazovni kolaborativni procesi. Uz Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović članica je kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW. 

Od 2003. WHW vodi program Galerije Nova, a od 2018. međunarodni eksperimentalni program za mlade umjetnike WHW Akademija u Zagrebu. Članice WHW-a Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović imenovane su 2019. za umjetničke direktorice Kunsthalle Wien u Beču, a Ana Dević koordinira i vodi aktivnosti WHW-a u Zagrebu. Doktorandica je na povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru, predaje na MA programu NABA-e u Milanu.

Neke od izložbi WHW su: Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; What keeps mankind alive?; 11th Istanbul Biennial, Istanbul, 2009, Everything we see could also be otherwise (My Sweet Little Lamb), The Showroom, London, (s Kathrin Rhomberg i Emily Pethick), 2017; On the Shoulders of Fallen Giants, 2nd Industrial Art Biennial, Labin, Rijeka, Vodnjan; Želimir Žilnik: Shadow Citizens, Edith-Russ-Haus for Media Art, Oldenburg, Galerija Nova, Zagreb, 2018.