KINO NA TREŠNJEVAČKOM PLACU

Large_unnamed

Nakon Drugog svjetskog rata na Trešnjevačkom trgu, tada Trgu Oktobarske revolucije, u ljetno su vrijeme u večernjim satima prikazivani filmski žurnali, a kasnije i drugi filmovi. Masovnim ulaskom TV prijamnika u kućanstva ova se funkcija gubi. Ovaj petak na jednu večer vraćamo kino na plac!

petak 15.7.2016. u 21 sat

program:
Stanarsko pravo lagumaša Safera, dokumentarni film, r. Petar Ljubojev, 1974., 12'
Cathy Come Home, igrani film, r. Ken Loach, 1966., 117'

kustosica: Petra Belc

 

Pitanje birokratske brige za radnika i (ne)mogućnosti stjecanja stanarskog prava u pojedinim društveno-ekonomskim uređenjima središnje su točke zadnje projekcije filmskog ciklusa Kolumbovo jaje.

Kratak dokumentarni film sarajevskog autora Petra Ljubojeva, Stanarsko pravo lagumaša Safera, dio je Sarajevske škole dokumentarnog filma nastale u okviru produkcijske kuće Sutjeska filma, koja se 1960-ih i 1970-ih godina posvetila komentiranju socijalnih tema kroz istraživanje pojedinih aspekata jugoslavenskog društva i njegove obećane utopije. Ljubojev prati rudara Safeta Korlakovića i njegovu obitelj koji su napokon ostvarili pravo na dodjelu državnog stana, komentirajući pritom kritički britko i duhovito klasnu raslojenost i rad državnih birokratskih struktura.

Televizijska drama Cathy Come Home [Cathy, vrati se kući] britanskog redatelja Kena Loacha donosi puno tamniju sliku potrage za stanom u socijalnoj državi (welfare state). Pitanje ženskih prava, nezaposlenosti, siromaštva i beskućništva na način na koji ih Loach ocrtava sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj pritom su jednako bliski i suvremenim (domaćim) zbivanjima, a iz vizure mladog bračnog para Loachove drame Ljubojevljevo kritičko preispitivanje jugoslavenskog rješavanja stambene krize poprima bitno drugačije obrise.

Petra Belc



Filmski program dio je projekta Umjetnici za kvart kojeg financira Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Zaklada "Kultura nova".

program