TVORNICE (I) SLOVA – ČITANJE NA TEMU RADA, INDUSTRIJE I KVARTA

Large_cover_event__002_

 

Projekt „TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta“ proveo je Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s BLOK-om, kako bi nastavio s praksama usmjerenim na povezivanje kulturne baštine i umjetnosti, u ovom slučaju književnosti i izvedbene umjetnosti, te s jačanjem društvene uloge kroz čvršće povezivanje s užom lokalnom zajednicom/kvartom u kojem djelujemo, Trešnjevkom.

 

U okviru projekta organizirali smo urbanu turu "OD NEZDRAVOG STANA DO DOMA ZDRAVLJA – TUBERKULOZA NA TREŠNJEVCI" koju je osmislila Ana Kutleša te 2.10.2021. vodila zajedno s Dunjom Kučinac. 

 

"Teško je zamisliti prikladniji kontekst za povratak u tuberkuloznu prošlost Zagreba od ovoga koji nas je snašao posljednjih godinu i pol dana. Upute o pranju ruku, prozračivanju prostorija, zaštiti okoline od naših kapljica i higijeni općenito (ponovno) su nam postale normalne. Iako nas danas ne treba podsjećati da ne pljujemo na pod (kao naše pretke u međuratnim godinama), dobra stara krilatica „čistoća je pola zdravlja”, nastala upravo u vrijeme borbe protiv tuberkuloze, ponovno je aktualna. Dok nad nama lebdi pitanje kad će to sve proći, i hoće li ikada biti kao prije, korisno je premotati vremensku traku i vidjeti djelić priče o tome kako je dobivena bitka protiv jedne od najopakijih zaraznih bolesti u povijesti čovječanstva.

 

Polazeći od trešnjevačkih uličica u kojima se još uvijek nalaze ostaci slamovske izgradnje i „nezdravih stanova”, vraćamo se u turbulentno zagrebačko međuraće u kojem je Trešnjevka bila sinonim za radničku periferiju i kao takva prepoznata kao jedna od ključnih bojišnica u antituberkuloznoj borbi. Na 100 stanovnika Tratinske, Nove ceste, Samoborske i Magazinske, njih 9 umre od tuberkuloze. Mnogi od njih upravo u svom stanu, mjestu gdje skonča najviše oboljelih. Taj je stan zapravo jedna soba u kojoj su nekad natiskane i dvije obitelji, a ne zadovoljava ni minimalne higijenske uvjete. Ni na radnom mjestu situacija nije mnogo bolja. Kako u tim uvjetima organizirati antituberkuloznu borbu?

 

I danas na Trešnjevci stoje zgrade čija je povijest prozor u priču o kompleksnom pristupu koji je uključivao ne samo medicinski, već i mnogo socijalnog rada. Preko njih stižemo do poraća i Doma zdravlja, institucije čiji sam naziv sugerira progresivni, na prevenciju orijentiran pristup liječenju; nije li ljepše ići u dom zdravlja nego u bolnicu? No pristup liječenju, kako su to shvaćali i Ćepulić i Štampar, ali brojne žene čija su imena danas nepoznata, poput liječnice Kornelije Sertić i medicinske sestre Ane Papailiopulos, neodvojiv je od hvatanja u koštac s nejednakostima ugrađenima u same temelje društva."

 

Ana Kutleša

 

HVALA: Ivana Majer, Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta, Mihaela Barbarić, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Maja Marković, Marko Ercegović

 

 

Voditeljica projekta: Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT)

Autorice programa u TMNT: Anica Tomić, Kosjenka Laszlo Klemar

Autorica i koordinatorica programa BLOK-a: Ana Kutleša

Dizajn: Nikola Križanac

Program su podržali: Hrvatsko društvo pisaca, Prostoria

Fotografije: Matea Božić za Radnička prava

 

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

 

Small_img_0692 Small_img_0742 Small_img_0804 Small_img_0801 Small_img_0975 Small_img_0830