PROMOCIJA KNJIGE “UMJETNOST, FEMINIZAM, KLASA - IZABRANI TEKSTOVI” LISE VOGEL

Large_whatsapp_image_2024-01-22_at_13.22.24__1_

 

ponedjeljak 29.1.2024. u 19h 

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Pozivamo vas na promociju petog izdanja u biblioteci Tendencija, izbora tekstova marksističke feministkinje Lise Vogel okupljenih pod naslovom “Umjetnost, feminizam, klasa”. Knjigu besplatno dijelimo svima zainteresiranima.

 

Na promociji će govoriti: 

Andreja Gregorina (suradnica BLOK-a)

dr. sc. Ljiljana Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti)

i

Vesna Vuković, prevoditeljica i urednica izdanja (BLOK)

 

“Akademski i politički put Lise Vogel (1938.–), marksističke feministkinje, feminističke sociologinje i povjesničarke umjetnosti, aktivistkinje, izniman je primjer susreta biografije i povijesti. Njezin istraživački rad oblikovali su i vodili politički događaji, a iskustva na terenu bila su presudna za širok teorijski zahvat u pitanje podčinjavanja u kapitalističkom društvu. S druge strane, historijske su se promjene snažno odrazile na recepciju njezina rada; gotovo da bismo iz nje mogli iščitati putanju feminističkog i marksističkog teorijskog razvoja od 1970-ih do danas. Njezini su doprinosi marksističkom i socijalističkom feminizmu ogromni, mada nisu uvijek bili dovoljno prepoznati i priznati. (...)

Ne samo da je odgovorila na debate o produktivnosti kućanskoga rada i na pitanje proizvodi li on višak vrijednosti već je i uvidom da se „radna snaga ne proizvodi kapitalistički (…), nego u radničkoj obitelji utemeljenoj na rodbinstvu” u analizi obitelji otvorila pitanje njezina strukturnog odnosa s reprodukcijom kapitala. Odmaknuvši se od transhistorijskog koncepta patrijarhata koji se fokusira na internu strukturu obitelji, žensku je podčinjenost analizirala kroz marksistički koncept društvene reprodukcije. (...)

Njezini doprinosi povijesti umjetnosti okupljeni u ovoj knjizi predstavljaju izdvojenu pojavu u okviru feminističke intervencije u disciplinu i drugovalnog, kulturnog feminizma, koji je forsirao politiku razlike tražeći specifične ženske kvalitete, često upravo u sferi umjetnosti. Nasuprot tome Vogel zauzima materijalističku poziciju i u svojim analizama naglasak stavlja na instituciju visoke umjetnosti te na njezinu ideološku izdvojenost i socijalnu izolaciju.”

(iz predgovora)

 

 

izdavač: BLOK

urednica biblioteke: Vesna Vuković

urednica izdanja i autorica predgovora: Vesna Vuković

izvršna urednica: Dunja Kučinac

prijevod: Vesna Vuković (“Marksizam i feminizam: nesretni brak, probna rastava ili nešto treće?”, “Modernizam i povijest”), Ljiljana Kolešnik i Jasenka Zajec (“Lijepa umjetnost i feminizam: buđenje svijesti”)

lektura i korektura: Jana Pamuković

dizajn i prijelom: Hrvoje Živčić

 

 

Knjiga je objavljena u sklopu projekta “Kongres umjetnika i kulturnih radnica 2023.” koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Godišnji program BLOK-a 2024. podržava Zaklada "Kultura nova".