Margareta Kern i Valeria Graziano: tijela koja to više ne mogu podnijeti. slike koje to više ne mogu podnijeti

Large_images_bodies__cant_take_anymore_01

srijeda, 25.11.2015. u 19.00

BAZA, Adžijina 11, Zagreb

 

U zajedničkoj prezentaciji, koja će ostaviti i dosta prostora za diskusiju, umjetnica Margareta Kern i teoritičarka Valeria Graziano krenut će od svog individualnog rada prema iskustvima sudjelovanja u agitacijskim kolektivima, kako bi istražile i otvorile pitanja (re)produkcije prekarnosti u umjetnosti/kulturi/obrazovanju, uloge i strategija organiziranja, granica i mogućnosti 'reprezentacije' i afektivnog režima neoliberalnog kapitalizma.

Izlaganje Margarete Kern krenut će od njezinog videa tijela koja to više ne mogu podnijeti. slike koje to više ne mogu podnijeti (2013-2015), iz serije radova Kome pripada svijet?. Video se temelji na printu svakog trećeg izreza kadra preuzetog iz materijala koji su snimili novinari Tages Wochea na umjetničkom sajmu Art Basel 2013. godine, i ponovo snimljenog u neprekidnom loop-u naprijed-natrag. Video prikazuje švicarsku specijalnu policiju kako gumenim metcima i suzavcem udara po umjetničko-aktivističkoj grupi koja je zauzela umjetničku instalaciju Favela Café umjetnika Tadashija Kawamata i arhitekta Christophea Scheideggera i u njoj organizirala zabavu, na taj način osporavajući njihovo prisvajanje i estetizaciju siromaštva.

Intervencija Valerije Graziano ponovo će se osvrnuti na koncept 'rada u sjeni' Ivana Illicha, koji ukazuje na transformaciju reproduktivnog rada u industrijskom kapitalizmu, kako bi govorila o pružanju otpora trenutnom pritisku psihopatologizacije političkog.

Tko su tijela koja to više ne mogu podnijeti? Što je to što ona/mi više ne možemo podnijeti? I kako slike hvataju, probijaju, cijepaju svoje/naše vlastite zamore simulakrumima umjetničkog svijeta/umjetničkih svjetova? Kako govorimo o onome za što ne možemo naći prikladne riječi, onome što strukturalno nastanjuje/inhibira naša tijela i umove, zaposjeda ih i iscrpljuje? Kako zamišljamo kartografiju iscrpljenosti, iscrpljenosti mogućeg, kako bismo započeli novu kartografiju skrbi – za prekarno tijelo, sebstvo, zajednicu i – da ne zaboravimo – i slike također?

 

Margareta Kern je vizualna umjetnica i predavačica na odsjeku za fotografiju Sveučilišta Falmouth u Velikoj Britaniji. Diplomirala na Odsjeku za likovnu umjetnost na Goldsmiths Collegeu te magistrirala vizualnu antropologiju na University College London. Kroz medij fotografije, filma, crteža i animacije Margareta Kern istražuje teme rada, migracija, roda i konstrukcije političkih programa i subjektivnosti.

Valeria Graziano je postdoktorska istraživačica na Institutu za istraživanje umjetnosti i dizajna pri Sveučilištu Middlesex u Londonu. Njezino je akademsko istraživanje usmjereno na procedure podupiranja kolektivne prakse, ili kako određeni mikropolitički, estetski i somatski dispozitivi mogu utjecati na autonomnu organizaciju.

 

urednica programa: Vesna Vuković

program