Iva Marčetić: Radionica o stanovanju

Large_stanko-fabris_vukovarska

utorak, 17. 2. 2015.
prostorije MAZ-a (Mreža antifašistkinja Zagreba) u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Pavla Hatza 16, Zagreb

Šestosatna radionica podijeljena je u tri radna modula koji su koncipirani tako da se u kratko vrijeme prođu osnove stambenih politika i načina na koje su proizvele s jedne strane prostor grada, s druge strane individualni dug, pa samim tim i socijalnu krizu. Prvi dio svakog od modula posvećen je uvodu u određenu temu vezanu za stambeno pitanje, nakon kojeg slijedi slobodna rasprava.  Raspravljat će se o tome da li je i do koje mjere stan pravo i na koji način to pravo može biti zaštićeno. Na kraju, uz uvod o postojećim aktivističkim mrežama posebno na EU periferiji, razmotrit će se alati aktivizma i raspravljati o aktualnim aktivističkim djelovanjima u ovom polju te načinu na koji aktivizam može ograničiti političku raspravu ili uzdrmati temelje pristupa temi stanovanja.

Radionicu će voditi Iva Marčetić (arhitektica, Pravo na grad).


PLAN RADA:

UVOD > 10.30 – 11.00

MODUL 1 > 11.00 – 13.00

- proizvodnja i stanovanje u Jugoslaviji: slučaj sisačke željezare

- stambene politike Hrvatske od ’91. do danas

MODUL 2 > 13.00 – 15.00

- pravo na stan ili pravo na vlasništvo: odnos vlasništva i najma

- dug i stanovanje

(pauza)

MODUL 3 > 16.00 – 18.00

- između prava i računice: aktivizam na europskoj periferiji

- solidarnost u stambenom pitanju

ZAKLJUČCI > 18.00 – 19.00
 

Radionica je dio suradnje programa Mikropolitike i Urbanističke početnice.

Urbanistička početnica
je partnerski edukativno-informativni projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Partneri platforme: udruge Art radionica Lazareti, [BLOK], KA-MATRIX, Drugo more, Pravo na grad, Platforma 9,81 i ustanove Multimedijalni kulturni centar Split i Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke.

MIKROPOLITIKE, serija predavanja i diskusija, pokrenuta je krajem 2005. s namjerom predstavljanja umjetničkih radova u široj društvenoj zajednici, kritičkih kustoskih pozicija i umjetničkih institucija koje inzistiraju na demokratičnijim modelima produkcije i reprezentacije. U klimi u kojoj još uvijek domininira umjetnost neosjetljiva na društvene okolnosti u kojima nastaje i orijentirana na usku stručnu publiku, Mikropolitike su prostor za refleksiju i valorizaciju umjetničkih radova koji komuniciraju specifična društveno-politička pitanja. U formatima koji sežu od predavanja, preko diskusija, projekcija do zbornika i tematskih izdanja stručnih časopisa, nastojimo uvoditi nove teorijske instrumente, širiti raspravu, ali i ponovo propitati neke općeprihvaćene postulate (autonomija umjetnosti, političnost umjetnosti, dihotomija proces-produkt, participacija…) kroz drugi modalitet diskusije. U trenutku kad mjere štednje posebno udaraju na umjetničke institucije gurajući ih u potpunu komodifikaciju usluga i resursa senzibilizacija polja za sistemske uvide postaje jedini način njihovog očuvanja. Program prati i izdavačka djelatnost.

Urednica:  Vesna Vuković

program