Umjetnost i društveni pokreti. Promocija novog broja časopisa Život umjetnosti

Large_petja__za_najavu

 

srijeda, 24. 2. 2016. u 19.00

BAZA, Adžijina 11


Pozivamo vas da se pridružite razgovoru povodom promocije 97. broja časopisa Život umjetnosti posvećenog umjetnosti i društvenim pokretima.
UREDILE: Vesna Vuković, Ana Kutleša, Ivana Hanaček


Na promociji govore:
Irena Borić, nezavisna kustosica
Mario Kikaš, aktivist i kulturni radnik
Goran Pavlić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
i
Vesna Vuković, BLOK

 


"Postavljajući si neka osnovna pitanja, kao što su: kako to da društveno angažirana umjetnost cvjeta u doba kad je društveni projekt doživio propast, ili: kako to da umjetničke prakse sve više preuzimaju političku agendu, ili: kakav je odnos između socijalnih praksi i propadanja društvene infrastrukture, uviđamo nužnost inzistiranja na historijskoj specifičnosti suvremenih društveno angažiranih praksi, kao jedinom ispravnom polazištu za njihovu analizu i valorizaciju.

Koncepti pravedne preraspodjele, solidarnosti, jednakosti, zajedničkog dobra itd., koji glasno odzvanjaju umjetničkim svijetom, povezani su prije svega s lijevom političkom opcijom, koja je danas rasuta u čitav niz mikroformacija, dok snažne, nadnacionalne radničke, socijalističke, komunističke partije nema, kao ni progresivnih sindikalnih udruženja. Postojeće su lijeve političke formacije slabe, nevidljive i lokalno ograničene. Ukratko: lijeva opcija je u političkom polju nepostojeća. Što u okolnostima globalne ekonomske krize, krize demokracije i izostanka centraliziranog društvenog pokreta s konzistentnom i jasnom političkom artikulacijom uopće znači angažirani umjetnik-individualac koji operira u elitnom polju kulturne proizvodnje usmjerene na privilegirane, visoko obrazovane članove društva, jedno je od ključnih pitanja Života umjetnosti koji držite u ruci. Kako bismo uopće mogli misliti prevladavanje ovakve ograničene pozicije, potrebno je sagledati je analitički, svjesni da odgovor treba tražiti u suvremenim proizvodnim odnosima, ali i na pozadini historijske perspektive.

Nadamo se da će biti poticaj za raspravu koja se tek mora dogoditi i koja će u govor o (društveno angažiranoj) umjetnosti nanovo uvesti ključnu lekciju koju izvodimo iz povijesti radikalne umjetnosti: nijedna umjetnička gesta – sama po sebi – ne može biti intrinzično radikalna.

(iz uvodnika)

SADRŽAJ BROJA:

Lidija Krienzer Radojević: Ograničeno kretanje kulturne proizvodnje
Mario Kikaš: Umjetnost linije ili o populizmu
Jelena Petrović: Društveni angažman u umjetnosti
Umjetnost u službi revolucije, nekoliko historijskih primjera: AKhRR, Oktobar, Diego Rivera, David A. Siqueiros i dr., Rote Gruppe, ARBKD, Njujorški klub Johna Reeda, Emory Douglas, Zemlja
FORUM:
Umjetnost u središte emancipacijske političke borbe / intervju s Jonasom Staalom
Vizualni prilog: Petja Dimitrova "LET'S COLLECT/IVIZE PROGRESSIVE ACTIONS..."
Infrastruktura kulturna, djelovanje političko/ intervju s Canom Gülcüom

 

Časopis možete nabaviti na Institutu za povijest umjetnosti, Bibliofilu, Muzeju za suvremenu umjetnost, Orisu i Laubi.

Više o časopisu možete pronaći na ovom linku

 

Časopis izdaje Institut za povijest umjetnosti. Prilozi za ovaj broj proizašli su iz [BLOK]-ovog programa Mikropolitike.

program