BOJAN GAGIĆ: ZVUKOVI U NESTAJANJU

Large_balkon

 

audio-tura na kotačima

polasci iz BAZE, Adžijina 11, svaki dan od 17.6. do 1.7. u 20:30, 21:30 i 22:30
Vožnje traju dvadesetak minuta, a kako biste izbjegli čekanje i osigurali mjesto u kombiju, javite se dan prije na blok@blok.hr. Najave nisu obavezne.


Kada smo prvi puta razgovarali o zvučnom mapiranju Trešnjevke, sve se činilo jasno: nizovi lokacija na kojima želim zastati, koje želim zabilježiti, povezati, interijeri, eksterijeri, rana jutra, večeri, kiše, tramvaji, malene ulice kroz koje me vode neka vrlo osobna sjećanja. Trešnjevka je mjesto mog odrastanja, moj prvi javni jasno definirani mikrosvemir.
Skupila se solidna količina zvukova, sada slijedi preslušavanje u studiju, editiranje, nadosnimavanje, dramaturgija zvučne slike.
Ne valja mi to. Sve zajedno jedno za drugim, nije mi to Trešnjevka. Ne ona koja mi se čini da bi trebala biti. Problem, panika, češanje po glavi.
Odustajanje od prvotne namjere. Odustajanje od prostora kojih se sjećam i pokušaja da u zvuku iz dvijetisućešesnaeste pronađem prostore iz tisućudevetstosedamdesetineke.
Imam dijete. Curicu od šest i pol godina. Iz Bužanove smo preselili na Trešnjevku kad je imala godinu i pol. Idući mjesec vraća se u Bužanovu, nekako mi se čini da mogu reći kako je odrasla na Trešnjevci. Ne znam čega će se sjećati kada odraste i hoće li joj išta od te Trešnjevke biti važno. Ali ovo je njena snimka. Jednom, ako bude željela, moći će čuti zvukove svog prvog mikrosvemira: vrtićki hodnik, šetnju prema bakinoj zgradi, dućan u kojem je kupovala sladoled, karate u domu sportova, mjesto gdje je tata pio kavu, parkić, tramvaj kojim se vozila do grada, podrum u kojem su sanjke kada nema snijega, susjedov balkon, šetnje po kvartu...
Kako to zvuči saznat ćete nakon vožnje kombijem po Trešnjevci. Ona će to saznati vjerovatno tek za desetak godina u vožnji autom u dvoje.

Bojan Gagić

 

Bojan Gagić je višestruko nagrađivani multimedijalni umjetnik te dizajner zvuka i rasvjete. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od početka devedesetih. Autor je većeg broja ambijentalnih instalacija, performansa, kompjutorskih grafika, glazbe za eksperimentalne videoradove, fonografskih zapisa i videoradova. Kratke poetske zapise objavljivao je u većini književnih časopisa u Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko godina sustavno se bavi luminoakustikom, field recordingom i eksperimentima vezanima uz odnose tijelo/prostor/zvuk/sjećanje. Suosnivač Sinelinee, zagrebačke platforme za nove zvučne izričaje. Potpisuje i tehničko vodstvo raznih kazališnih, filmskih i glazbenih festivala. Živi i radi u Zagrebu.