PETRA BELC: FILMSKI PROGRAM "STANOVANJE NA FILMU"

Large_unnamed

 
KAMERA KAO ORUŽJE
projekcija filmova i razgovor s Marijom Ćaćić

srijeda, 20.6.2018. u 20 sati
BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

 
Američki aktivistički filmski kolektiv Filmski žurnal (Newsreel) nastao je iz radikalnih društvenih pokreta 1960-ih godina i usko je vezan uz američki underground, Treći svijet i pitanje filmskog amaterizma kao političkog, filmskog i estetskog izbora. Za Roberta Kramera, jednog od njegovih osnivača i članova, smisao Filmskog žurnala bio je u snimanju filmova "koji uznemiruju, pretresaju uobičajene pretpostavke i uvjerenja, prijete, nisu uvijeni i ne podilaze, nego (nadajmo se nemogućem idealu) eksplodiraju poput granata u lica ljudi". Često smatran filmskom rukom "nove ljevice", Filmski žurnal stremio je izravnom ulasku u industriju svijesti i dokumentirao različite oblike društvene borbe i organiziranog otpora, bilježeći ujedno i aktivnosti skupina poput Crnih Pantera i Mladih gospodara (Young Lords).

Suvremena proizvodnja slika bitno je lakša zahvaljujući dostupnoj tehnologiji za njeno bilježenje i obradu, a prva ovogodišnja projekcija filmskog programa u čijem je žarištu stambeno pitanje, u potpunosti je posvećena Americi i protu-reprezentaciji onoga što se još i danas semantički prodaje i ustrajno promovira pojmovima slobode i mogućnostima (samo)ostvarenja u zemlji "betonskih džungli satkanih od snova". New York početkom 1970-ih i širi okrug današnjeg Los Angelesa koordinate su unutar kojih su smještene dokumentacije aktivnosti portorikanske Stranke mladih gospodara i kramerovski prizori suvremenog beskućništva. Sami filmski zapisi zbog načina svoga nastanka istovremeno otvaraju pitanje demokratizacije proizvodnje i sudjelovanja u ekonomiji diseminacije slika koje vladajuće strukture žele sakriti, a društvo često ne želi vidjeti.

Ogranci Filmskog žurnala proširili su se i na druge američke gradove, stvarajući proizvodnu i distribucijsku mrežu 16mm filmova čije projiciranje je bilo popraćeno diskusijama. Slijedeći njihovu tradiciju, nakon projekcije razgovaramo s Marijom Ćaćić o gerilskim pokretima 1960-ih, programskoj ulozi koju je pravo na stanovanje imalo u njihovim aktivnostima, i nasljeđu organizirane grassroots borbe koje je moguće iskoristiti u današnjim uvjetima.

Petra Belc