KOD KUĆE U LJUBLJANI - 100 godina ljubljanskih stanova

Large_orig_hranilniska_goran_vadlja_kamenjasevic_02_copy

izložba

kustosi/ce: Martina Malešič, Anja Planišček, Klemen Ploštajner

17.3. - 9.4.

BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

radno vrijeme: utorkom, srijedom i petkom od 16 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati

otvorenje i kustosko vodstvo: 17.3.2017. u 19 sati

Tema stanovanja nastavlja se i u novoj sezoni Umjetnika za kvart. Počinjemo gostovanjem iz Ljubljane i studijom tamošnjih stambenih prilika kroz 20. stoljeće.

"U kakvim su stanovima Ljubljančani stanovali zadnjih sto godina? Koliko su veliki bili ti stanovi, kako su prostorno planirani i tehnički opremljeni? Kako su se razvijali lokalni stambeni standardi? Kakva je bila kvaliteta života, a kakve navike gradskih stanovnika? Koliko su stanovi bili dostupni?

Izložba prikazuje razvoj stanova i stanovanja od početka 20. stoljeća do danas, organizaciju stambene politike, primarne oblike rješavanja stambenog pitanja i karakteristične stambene zgrade. Predstavlja stanove iz razdoblja od potresa 1895. do Prvog svjetskog rata, međuratno razdoblje, socijalizam i razdoblje od osamostaljenja Slovenije do danas. Uključuje stanove pripadnika svih društvenih slojeva, stanove koje su gradili privatni investitori, zadruge, financijski zavodi, državne ili gradske institucije te radničke stanove i kuće, građanske stanove, vile, stambena naselja i kvartove.

Pregled sto godina stambene gradnje prilika je da se prikaže povijesni razvoj ljubljanskih stanova, kao i da razmislimo o današnjoj situaciji. Kvaliteta i broj socijalnih stanova sve su manji, država štedi na investicijama u javnu infrastrukturu i stambenu gradnju, regulacija iznajmljivanja i unajmljivanja stanova praktički ne postoji. Institucije koje su nekada pomagale najosjetljivijima i realizirale ambiciozne građevinske projekte danas u velikom luku zaobilaze područje stambene politike. Zato nam se kroz povijesni pregled postavlja pitanje: Što nas o sadašnjoj situaciji nepostojanja stambene politike može naučiti povijest stambene gradnje?" (kustosi/ce)


produkcija:
TRAJEKT - ZAVOD ZA PROSTORSKO KULTURO

autori projekta i kustosi izložbe:
MARTINA MALEŠIČ, ANJA PLANIŠČEK, KLEMEN PLOŠTAJNER

suradnici:
KATJA MARTINČIČ, MOJCA MLINAR, AMBROŽ BARTOL, LAURA KLENOVŠEK, JURE KOLENC, DOMINIK KOŠAK, PRIMOŽ PAVŠIČ, ROK PRIMAŽIČ, JANJA ŠUŠNJAR, BLAŽ BABNIK ROMANIUK, VESNA SKUBIČ

fotodokumentacija: Tjaša Kalkan

Projekt je realiziran uz podršku Odjela za kulturu Grada Ljubljane i Ministarstva kulture Republike Slovenije. Prvi puta je predstavljen 2016. godine u ljubljanskoj galeriji DESSA.

Izložba u BAZI dio je projekta Umjetnici za kvart koji se odvija uz potporu Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Small__mg_9806
Small__mg_9810
Small__mg_9811
Small__mg_9828
Small__mg_9835
Small__mg_9864
Small__mg_9865
Small__mg_9866
Small__mg_9873
Small__mg_9891
Small__mg_9917
Small__mg_9919