PROMOCIJA KNJIGE „TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA“ U DUBROVNIKU

Large_gif_tisak

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na promociji umjetničke knjige TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA autora MARKA ERCEGOVIĆA i IGORA LASIĆA u petak 13.10.2023. u 20 sati u Medijateci galerije Flora u Dubrovniku. Na promociji govore:

 

IVA PROSOLI, povjesničarka umjetnosti, kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt

MARKO ERCEGOVIĆ i IGOR LASIĆ, autori

 

„(...) Autori, fotograf Marko Ercegović i novinar Igor Lasić, usredotočili su se upravo na ono što je na kioscima preplavljenim najrazličitijim tipovima proizvoda i najrazličitijim uslugama najmanje uočljivo, a to su radnici na kiosku, dominantno one, jer se radi o većinski ženskom poslu. Fotografski postupak, kadriranje bogate proizvodne ornamentike bez praznih ploha ili ploha bez proizvoda i reklama, kao i repetitivna serijalnost imaju za namjeru vizualno izložiti učinak koji imperativ konzumerizma ima po – radnice. Fotografije prate njihove izjave koje je tijekom istraživanja prikupio Igor Lasić, a u kojima čitamo o nezadovoljstvu visinom plaće, odnosu šefova, ali i nasrtljivih kupaca koji su uvijek u pravu, o skučenosti prostora, a posebno o činjenici da nemaju dostupan sanitarni čvor, no povremeno i o lijepim stranama rada – komunikaciji sa susjedstvom, radničkoj solidarnosti i svojevrsnoj autonomiji koju im pruža izolacija kioska u opreci sa radnim mjestima u velikim trgovinama.

 

(...) Knjiga koju držite u ruci ima namjeru iz rakursa unutrašnjosti kioska predstaviti tu priču. Ona je rezultat poticajne suradnje: fotografa Ercegovića, koji kao promatrač strpljivo vreba i lovi prolazne trenutke u estetici malih gesti, i novinara Lasića, čiji je rad obilježilo praćenje privatizacijskih procesa, uz kustosku podršku nas iz BLOK-a, kolektiva koji djeluje u polju društveno angažirane umjetnosti i redovito tematizira postsocijalističke transformacije prostora i društva. Prethodila joj je izložba u galeriji Nova BAZA u Zagrebu (listopad 2020.) i njezine tri iteracije: u Galeriji OTOK u Dubrovniku (lipanj 2021.), Salonu Galić u Splitu (veljača 2022.) i Galeriji Green Room u Zaboku (lipanj 2022.). Analogno postavu izložbe-reportaže, knjiga izlaže dvadeset i tri fotografije zajedno s pratećim izjavama. U seriju nas uvodi tekst Igora Lasića koji rad smješta u njegov prošireni društveni kontekst: tranziciju tvrtke Tisak, ali i historijat institucije uličnih kioska u okviru modernističkog projekta. Protusloveći skromnom naslovu, Tisak nije samo priča o dvadeset i tri kioska, već i priča o transformaciji medijske industrije i degradaciji radničkih prava koju je donijela.“

Vesna Vuković (iz predgovora)

 

 

AUTORI: Marko Ercegović, Igor Lasić

IZDAVAČ: BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture

UREDNICA: Vesna Vuković

FOTOGRAFIJE: Marko Ercegović

TEKSTOVI: Igor Lasić, Vesna Vuković

DIZAJN: Igor Kuduz — KB5

PRIJEVOD: Dunja Bakić

 

 

FINANCIJSKI PODRŽALI: URED ZA KULTURU, MEĐUGRADSKU I MEĐUNARODNU SURADNJU I CIVILNO DRUŠTVO GRADA ZAGREBA, MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA RH.