MARIJAN CRTALIĆ: SISAK 2000

Large_kokos_i.avi_000128320

 

otvorenje izložbe: utorak, 5. 3. 2019. u 19 sati

 

5. - 28. 3. 2019.

radno vrijeme: od utorka do subote, 16 do 20 sati

BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

 

U Sisku sam rođen i tamo sam proveo najveći dio svog života. Naša kuća nalazi se u ulici na rubu između urbanog i ruralnog dijela grada. S druge strane nalaze se polja i livade, odnosno vrtovi u kojima ljudi uzgajaju voće, povrće i domaće životinje. To su radili i moji roditelji. Pogotovo kad su otišli u penziju. Neću opisivati što sam sve tamo doživljavao. Kao i kod svih, bilo je i dobrih i loših stvari. Ovaj film, nažalost, dokumentira ono drugo. Jesen, 2000-te godine. Rano jutro i izbezumljeni starci. Nečiji psi su nam poklali svu perad!... (Marijan Crtalić, o videu "Sisak 2000")

 

Izložba SISAK 2000 kreće od Crtalićeve privatne kolekcije video snimaka nastalih u razdoblju od 1999. do 2001. godine, a fokusira se na snimke Siska i njegove ruralne okolice, sve kroz prizmu umjetnikove obitelji.

Iako su nastale kao dio šireg procesa, performansa u trajanju pa ih odlikuje estetika 'kućnog videa', snimke – s današnje distance – imaju sasvim drugačiju vrijednost. U prvom redu dokumentarističku, s obzirom na osebujnost trenutka u kojem su nastale: prijelaz tisućljeća. U lokalnom kontekstu, to je s jedne strane vrijeme snažne liberalizacije i otvaranja europskim integracijskim procesima, a s druge strane završetak tzv. tranzicije, i s njom procesa 'pretvorbe i privatizacije', odnosno konačne restitucije kapitalizma. Na djelu je temeljita deindustrijalizacija zemlje i početak odumiranja socijalne države i njezinih servisa. Slika ovih transformacija postaje oštrija kako se od centra krećemo ka periferiji, pa je tako fokus na Sisak, inače umjetnikov rodni grad, sasvim prikladan. Video radovi nastali kao 'puko' bilježenje umjetnikove svakodnevice danas su snažno svjedočanstvo propadanja hrvatskih malih sredina, koje prate emotivne, svakodnevne 'drame' njezinih stanovnika.

Izbor videa i njihovo izlaganje kao samostalnih radova, otrgnutih iz performansa u prvom licu i s vremenskom distancom od gotovo 20 godina, umjetnika stavljaju u etnografsku poziciju. No za razliku od onih umjetničkih praksi koje su posebno bujale 1990-ih, a za koje Hal Foster u svom eseju "Umjetnik kao etnograf" argumentira da preuzimaju antropološke i etnografske metode dovodeći do tzv. "etnografskog obrata" u suvremenoj umjetnosti, Crtalićeva je pozicija duboko angažirana. Naime, ne radi se o vanjskom promatraču društveno-kulturnog konteksta, već o umjetniku koji kroz promatranje svoje najbliže – ne profesionalne, već privatne – okoline donosi uvide u šire društvene procese. Prizori potrage za 100 kuna ili za daviteljem obiteljskih kokoši, uhvaćeni nesavršenim i tehnički grubim snimkama video-kamere, koja u 21. stoljeću zadobiva demokratičnost kakvu je nekad imala grafika, zazivaju prakse kritičkog realizma međuratnog razdoblja.

Izbor uključuje 3 video-rada: "Sisak 2000" (2000), "100 kuna" (2000) i "Ujak" (1999). Svaki se od njih bavi jednom kratkom epizodom iz života umjetnikove obitelji: prepirkom roditelja oko gubitka novčanice od 100 kuna, ujakovim karminama i pokoljem kokoši u vrtu. U suradnji s kustosicama izložbe i dizajnerom Ivanom Klisurićem, umjetnik radove okružuje izborom iz onodobnih novinskih naslova iz tadašnjih tiskanih medija. Kao pozadinska buka, ovaj nam presjek daje neke od ključnih podataka za razumijevanje Siska u kontekstu Hrvatske i Hrvatske u kontekstu Europe na prijelazu tisućljeća, dok kratke i jasne formulacije isječene s novinskih strana u aktualnom društveno-političkom trenutku dobivaju sablastan odjek.

[BLOK]

 

kustosice: Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna Vuković – [BLOK]

dizajn postava i tiskanih materijala: Ivan Klis

 

Istraživanje dnevnog i tjednog tiska realizirano je u suradnji s članicama i članovima Likovne sekcije Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Izložbu je podržao Savjet za nacionalne manjine RH.

Zahvaljujemo voditeljici Galerije Vladimir Nazor Olgi Majcen Linn i timu Galerije Miroslav Kraljević na pomoći pri tehničkoj realizaciji.

Izložba "Sisak 2000" dio je programa "Umjetnici za kvart – Ulica predaka" koji financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

Small__dsc1455
Small__dsc1482
Small__dsc1485
Small__dsc1492
Small__dsc1498
Small__dsc1554
Small__dsc1565
Small__dsc1569
Small__dsc1582
Small__dsc1583
Small__dsc1606
Small__dsc1618
Small__dsc1638
Small__dsc7632
Small__dsc7497