BOJAN MRĐENOVIĆ: ČIJA TREŠNJEVKA

Large_bojan

projekcija filma i razgovor s autorom
6.7.2016. u 20 sati
BAZA, Adžijina 11

Film Čija Trešnjevka polazi od interesa za mehanizme koji oblikuju grad, odnosno urbanu infrastrukturu. Promatra ih na primjeru Trešnjevke, kvarta koji širenjem grada od periferije postaje centar i doživljava intenzivnu urbanu transformaciju, prvenstveno kroz stanogradnju. Snimajući ambijent suvremene Trešnjevke pokušavam prikazati grad ne onakvim kakav jest, nego onakvim kakav bi želio, odnosno mogao biti.

Film se sastoji od dijelova teksta "Epohe trešnjevačkih desetljeća" Drage Kastratovića iz knjige Crvena Trešnjevka objavljene 1982. godine u izdanju Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske te vizualne refleksije tog teksta u ambijentu suvremene Trešnjevke. Pitanje je na koji način se od tada do danas razvijala ideja razvoja crvene, radničke Trešnjevke. Na koji način se zamišljala tada, a na koji način se danas zamišlja i planira budućnost Trešnjevke? Čije Trešnjevke?

Bojan Mrđenović

 

Bojan Mrđenović rođen je 1987. u Virovitici. Završioje preddiplomski studij povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti te preddiplomski studij filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmom i fotografijom. Živi u Zagrebu.