"DIVLJI RAST", ISTRAŽIVANJE I ONLINE IZLOŽBA ANE KUZMANIĆ

Large_kuzmanic_naslovna

 

Ana Kuzmanić: Divlji rast 

online izložba 

28. prosinac 2021.

Muzej susjedstva Trešnjevka

 

Istraživanje Ane Kuzmanić otkriva biljni svijet koji prolazi sasvim “ispod radara”, rastući na mjestima koje bismo rijetko asocirali sa zelenim površinama: na gradilištima u zastoju, u međuprostorima zgrada, uz pruge i ceste, ponekad i doslovno u asfaltu. Anin trešnjevački herbarij otkriva drugu stranu botanike i ukazuje na činjenicu da je riječ o sustavu koji je, kao i svaka znanost, proizvod društva, konstrukt kojime se nastoji “uvesti reda” u prirodu. Većina biljaka koje je pronašla smatraju se korovom, a dio njih i invazivnim (stoga i nepoželjnim) vrstama. Ipak, korov može biti hrana i lijek, a invazivna vrsta može biti i biljka otporna na klimatske promjene, prilagođena budućnosti u kojoj ćemo cijeniti svaki zeleni list. Kao prvi korak dijeljenja svojeg istraživanja s javnosti, Ana Kuzmanić je herbarij trešnjevačkih biljaka preklopila s artefaktima iz trešnjevačke povijesti.

 

Kolaži, združeni s kratkim tekstovima o biljkama, otvaraju različite asocijacije o ukorijenjenosti trešnjevačkog bilja u fizičko, ali i socijalno tkivo kvarta. U oči upada i činjenica da su ovdje (iza)brane biljke, baš kao i trešnjevačko stanovništvo nekada i sada, od svukuda. Botanika uvodi kategorije “stranih” i “prirodno nastanjenih”, “alohtonih” i “autohtonih” vrsta, ali same biljke ne posjeduju pasoše i ne poznaju granice. Širenje njihova sjemena izvan je ljudske kontrole, iako obilato koristi čovjekovo djelovanje: s vojskom, radnicima ili izbjeglicama, na kamionima, u vrećama tereta, sjeme je redoviti slijepi putnik. Lokacije na kojima su nađene ovdje korištene biljke, potez uz prugu prema Magazinskoj ulici, te zemljište nekadašnje tvornice svile, jedne od najstarijih industrija u kvartu, i nekoliko susjednih parcela prema nogometnom stadionu, direktno konotiraju migracije. 

 

Herbarij trešnjevačkog divljeg raslinja građa je iz koje se rizomatski šire pitanja vezana za društvene odnose, načine proizvodnje, urbanizam, održivi razvoj, narodne prakse liječenja i narodna vjerovanja i druge teme na granici prirode i društva. U seriji kolaža Divlji rast, kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022.

 

Ana Kutleša

 

Za posjet izložbi klikni ovdje.

 

 

“Divlji rast” je dio projekta "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština". Odvija se uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

program