PROMOCIJA FANZINA NASTALOG U SKLOPU RADIONICE "PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI"

Large_unnamed

 

Papir koji liječi: kolaži i riječi

završna prezentacija književno-likovne radionice: promocija fanzina, jednodnevna izložba i javno čitanje

 

srijeda, 29.6.2022. u 19 sati

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

voditeljice i urednice: Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević

polaznice i autorice: Jasminka Glogović, Višnja Katalinić, Danijela Kvesić Stojanac, Karmen Krasić Kožul, Kristina Krsnik, Sara Nasić, Karmen Sinković, Tena Šarčević, Olga Šunjara, Mirna Varat, Monika Vodopija, Tihana Vučić

 

Na radionici "Papir koji liječi, kolaži i riječi" smo kroz dva mjeseca istraživali “ljekovitost papira”, to jest radile na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, na temu vlastitih uvjeta rada, ali i iskustava radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. Prezentacija je zamišljena kao kombinacija javnog čitanja napisanih radova, jednodnevne izložbe nastalih kolaža i promocije fanzina u kojem je okupljeno najbolje od obojeg!

 

"Građa virtualnog fundsa donosi osobne priče trešnjevačkih radnika i radnica, malih obrtnika, službenika, liječnica i liječnika, bilježeći povijest rada fragmentarno, nesistematično, kroz fotografije snimljene na radnom mjestu ili sačuvane predmete i dokumente. Budući da se Muzej susjedstva gradi odozdo i izrasta iz zajednice, važno nam je bilo osmisliti kulturni program koji će biti ne samo prilika za dodatno obrazovanje i edukaciju za zainteresirane stanovnike kvarta, nego i prostor u kojem će iz različitih aspekata govoriti o radu, radnoj i radničkoj svakodnevici u prošlosti i danas. (...)

Polaznice radionice različitih su genaracija, od zaposlenih studentica do umirovljenica, bave se raznoraznim poslovima, a njihovi književni i likovni 'proizvodi' nastali na radionici pokazali su da pisati o radu, stvarati  i naposljetku – igrati se, ima osnažujući učinak te da je radionički format, s kreativnim i praktičnim pristupom procesu učenja, vrlo prikladan i potreban oblik istraživanja i izražavanja na kojem polaznice progovaraju o vlastitom iskustvu rada, osobnim navikama vezanim za posao, svom radnom mjestu, o radnim uvjetima, prekovremenom radu, studentskim poslovima, kućanskom radu, slobodnom vremenu…"

Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević

 

foto: Luka Pešun

 

Projekt su podržali Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK - kriza i kreativa. Radionica je dio programa "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština" koji se odvija uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

Small__mg_0016
Small__mg_9320
Small__mg_9337
Small__mg_9344
Small__mg_9372
Small__mg_9426
Small__mg_9463
Small__mg_9485
Small__mg_9529
Small__mg_9565
Small__mg_9576
Small__mg_9594
Small__mg_9649
Small__mg_9657
Small__mg_9669
Small__mg_9752
Small__mg_9716
Small__mg_9785
Small__mg_9804
Small__mg_9869
Small__mg_9880
Small__mg_9884

program