RAZONODA S ARHIVAMA - DRUGI ŽIVOT POSPREMLJENIH STVARI

Large_unnamed__3_

 

radionica kolaža i skenografije s nađenim i donesenim arhivskim materijalima

 

29. i 30. lipnja 2024. (subota i nedjelja) od 11 do 15 sati

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Što se događa sa stvarima kada ih pomno arhiviramo, zaštitimo i naizgled izoliramo od daljnjeg protoka vremena? Mogu li se različiti predmeti pohranjeni u privatnim arhivama obiteljskih ladica i fotoalbuma ili pak unutar velikih arhivskih sustava različitih ustanova, ponovno uplesti u asocijativni i emotivni splet svakodnevnog života iz kojeg su jednom proizašli? Kakve se metamorfoze pritom događaju? Kako predmeti iz prošlosti oblikuju sadašnjost i budućnost?

Dvodnevna radionica "Razonoda s arhivama – drugi život pospremljenih stvari" pokušat će ponuditi odgovore na prethodno postavljena pitanja. Online arhiva Muzeja susjedstva Trešnjevka poslužit će polaznicima kao polazna točka istraživanja povijesti kvarta. Kombinirajući vizualne materijale iz arhive pomoću tehnika kolaža i skenografije (manipulacije skenerom), nastojat ćemo izgraditi i nadograditi narativ vezan za arhivsku građu. Tako nastale vizuale preoblikovat ćemo uradi sam metodom izrade razglednica, prišivaka, naljepnica i raznih drugih materijala koje će polaznici, isto kao i posjetitelji Baze, moći ponijeti kući i dijeliti po kvartu. 

 

Radionica je besplatna i ne zahtijeva predznanje polaznika/ica, no potrebno je donijeti mobitel s napunjenom baterijom. Polaznici će tijekom radionice raditi u grupama, a zahvaljujući udruzi Upciklići imamo dovoljan broj računala na raspolaganju. Broj polaznika je ograničen te nije moguće sudjelovati samo u jednom danu radionice. Za sudjelovanje u radionici potrebno je na email adresu blok@blok.hr poslati prijavnicu naslovljenu “Prijave za radionicu 2024.” s osnovnim informacijama – dob, zanimanje i interesi. Aktivnosti će se održati u prostoru BAZE (Nova Cesta 66.) u subotu, 29. 6. i nedjelju 30. 6. od 11 do 15 sati. Sva dodatna pitanja možete uputiti na email adresu blok@blok.hr.

 

voditeljice radionice: umjetnica Teuta Gatolin i kustosica Tena Starčević

vizual: Teuta Gatolin

 

Projekt je dio programa Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština i sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba. Godišnji program BLOK-a u 2024. godini podupire Zaklada Kultura nova.

program