APLAUZ NE PLAĆA STANARINU: RADIONICE O RADNIČKIM PRAVIMA ZA MLADE UMJETNICE I KULTURNE RADNIKE

Large_insta_post

 

OBRAZOVNI PROGRAM 

studeni / prosinac 2024.

ZAGREB

 

ROK ZA PRIJAVE: 22. 10.

 

Pri kraju si fakulteta ili radiš u polju umjetnosti i kulture i imaš dojam da si zapeo_la u začaranom krugu loše plaćenih honorarnih poslova? Pišeš, fotografiraš, plešeš ili dizajniraš besplatno da bi “stekao_la iskustvo” i ne znaš gdje je tome kraj? Dosta ti je sviranja za toplo pivo i putne troškove? Često čuješ ili pomisliš da se umjetnošću baviš „iz ljubavi“ i da je zato manje važno što si slabo plaćen_a? Neugodno ti je kad moraš pitati za iznos honorara ili datum njegove isplate? Zanima te kako se umjetnice_i i kulturni radnici_e mogu organizirati i izboriti za bolje radne uvjete? 

 

Prijavi se na besplatnu edukaciju o radničkim pravima namijenjenu mladima koji se bave umjetnošću i kulturom!

 

Edukacija je namijenjena osobama koje provode svoje prve godine rada u polju kulture i umjetnosti (bilo koje discipline) ili su pri kraju studija na nekoj od umjetničkih akademija ili nekom od odsjeka povezanih s umjetnošću i kulturom. Cilj edukacije je ponuditi znanja o odnosu umjetnosti i rada, povijesti i sadašnjosti radničkih borbi, specifičnosti poslova te postojećim alatima zaštite radničkih prava u polju umjetnosti i kulture, kao i direktno osnažiti sudionike i sudionice za pregovaranje boljih radnih uvjeta i udruživanje. Edukacija će uključivati predavanja, zajedničke diskusije i četiri radionice u kojima će se na praktičan način uvježbavati i razmjenjivati načine udruživanja i osnaživanja u kulturnom sektoru.

 

Aplauz ne plaća stanarinu zajednički organiziraju kustoski kolektiv BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i strukovna udruga SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, a ovo je treće izdanje programa. Prošlo izdanje uključivalo je i kampanju koja se odvijala na društvenim mrežama suorganizatora, a sastojala se od informativnih vizualnih i tekstualnih prijedloga i podsjetnika kako na prava koja imamo, tako i na alate i mehanizme kojima se možemo zaštititi i smanjiti (samo)eksploataciju. Uz to, kampanja je završena objavom dvaju podkasta na temu strukovnog i sindikalnog organiziranja u kulturi. 

 

Ovogodišnji program održava se tijekom studenog i prosinca u širem centru Zagreba, a o točnim ćemo prostorima na vrijeme obavijestiti polaznike.

 

Prijave se šalju na blok@blok.hr do 22. listopada s naznakom Prijava za Aplauz, a potrebno je navesti ime i prezime, datum rođenja, područje kulture kojim se bavite i nekoliko rečenica motivacije za sudjelovanje u programu. Predznanje o ovim temama nije preduvjet ni prednost, ali će nam informacija o tome pomoći u pripremi edukacije. Osnovni kriterij odabira polaznika i polaznica bit će motivacija, mogućnost redovnog pohađanja programa te spremnost na aktivno sudjelovanje u zajedničkom radu.

 

*PROGRAM*

 

11. 11. ponedjeljak  | 16 - 20 h | PREDAVANJE I DISKUSIJA

Nina Gojić (SPID) i Dunja Kučinac (BLOK): Uvod u program

Ana Kutleša: Umjetnost i rad

 

12.11. utorak | 16 - 20 h | PREDAVANJA I DISKUSIJE

Jaka Primorac: Rad i zaposlenost u kulturi: pregled polja

Jakov Kolak: Od kud nam radnička prava?

 

13.-15.11. srijeda - petak | jedan od navedenih dana 16 - 19 h, prema podjeli u grupe | RADIONICA

Lana Hosni: Razgovori o pretpostavkama, uvjerenjima i navikama koje kruže u kontekstu rada u umjetnosti i kulturi

 

Plesna umjetnica Lana Hosni poziva na sudjelovanje u razgovorima o pretpostavkama, predrasudama, uvjerenjima, navikama, nepisanim pravilima i očekivanjima koja se vrte u kulturno-umjetničkom prostoru te više ili manje očigledno utječu na način na koji ga doživljavamo/proživljavamo. Radionica se odvija u manjim grupama u formi strukturiranog dijaloga uz asocijativne karte, tijekom kojeg radimo svojevrsno osvještavanje i check-in oko toga gdje smo danas u odnosu na dosadašnje tendencije s kojima smo se susrele_i u iskustvu rada na kulturno-umjetničkoj sceni, bile one poželjne ili nepoželjne. Praksa razgovora odvija se od 2022. godine kao dio istraživanja Događaj uobičajenog na suvremenoplesnoj sceni te se za ovu prigodu otvara prema širim područjima djelovanja.

 

25.11. ponedjeljak | 16 - 20 h | STRUKOVNE BORBE: IZLAGANJA I DISKUSIJE

Sudjeluju: Karla Crnčević (film), Nina Gojić (izvedbene umjetnosti), Marta Krešić (suvremeni ples), Katarina Penđer (književno prevođenje), Ivana Perić (mediji), Lucija Pilić (industrija video igara)

 

28.11. četvrtak | 16 - 20 h | RADIONICA

Josipa Lulić (Centar za kazalište potlačenih POKAZ): Radni uvjeti u kulturi kroz kazalište potlačenih

 

U ovoj radionici koristit ćemo vježbe iz arsenala Kazališta potlačenih (političkog teatra čija je metodologija razvijena u Brazilu šezdesetih godina dvadesetog stoljeća) kako bismo ispitali prepreke - unutarnje i vanjske - za dobre radne uvjete u polju kulture. Analizirat ćemo odnose moći u kulturnom polju, poruke koje smo kroz odrastanje i medije upili o tome kako točno rad u kulturi treba izgledati, formirat ćemo kratke scene koje će predstaviti kolektivno iskustvo radnih uvjeta u kulturi, te ćemo tražiti mogućnosti njihove promjene. 

 

3.12. utorak | 16 - 20 h | RADIONICA

Jasna Žmak: Umjetnica može biti asertivna

 

Na ovoj ćemo radionici istražiti procese koji se u nama odvijaju kada se nalazimo u poziciji pregovaranja za vlastita prava te tragati za načinima da se na tim pozicijama osnažimo. Jednako tako, istražit ćemo prepreke koje nas sprječavaju da tijekom tih pregovaranja budemo hrabrije_i i proučiti kako te prepreke možemo oslabiti. Ulazeći u uloge različitih aspekata tog procesa bolje ćemo upoznati nijanse koje utječu na naše odluke što će nam pomoći da, možda, ubuduće, postanemo asertivniji_e u zaštiti svojih prava.

 

5.12. četvrtak | 16 - 20 h | RADIONICA

Jakov Kolak (Regionalni industrijski sindikat): Sindikati u Hrvatskoj i kako se organizirati

 

Radionica će se sastojati od kraćeg uvoda u sindikalno polje u Hrvatskoj - upoznavanja sa zakonskim okvirom i praksom djelovanja sindikata uz konkretne primjere. Nakon toga će uslijediti radionice na kojima će polaznici upoznati osnovne metode sindikalnog rada na najnižoj razini (poduzeća, institucije, grupe) i vježbati razgovarati o sindikalnom udruživanju u simuliranim razgovorima. Radionice će imati karakter i sadržaj sindikalnog treninga koji se uobičajeno provodi sa sindikalnim članstvom uz prilagodbu specifičnom kontekstu kulturnog polja.

 

organizatori: SPID i BLOK

dizajn: Lana Grahek

 

Program je financiran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport Grada Zagreba. Godišnji program BLOK-a 2024. podržava Zaklada "Kultura nova".

program