IZLOŽBA UMJETNICI ZA KVART

Large_foto

6. - 20.7.2016.
svaki dan od 14 do 21
BAZA, Adžijina 11

sudjeluju: Bojan Gagić, Bojan Mrđenović, Božena Končić Badurina, Marko Gutić Mižimakov, Petra Belc (kustosica filmskog programa)

 

Program Umjetnici za kvart je višegodišnji program vezan za zagrebačku Trešnjevku. U svom prvom izdanju, u periodu od 2016. do 2018. godine, program tematizira stanovanje na Trešnjevci. Radi se o kvartu u kojem možemo pratiti različite procese vezane uz stanovanje: povijesno, riječ je o radničkom naselju, prijeratnim gradnjama slabije kvalitete u kojima je između ostalog izrastao i radnički pokret i dao važan doprinos zagrebačkom antifašističkom pokretu, da bi se nakon 2. svjetskog rata, kao i u drugim dijelovima Zagreba, mogle pratiti težnje ka ostvarenju tzv. socijalističkog grada kroz projekte kolektivnog stanovanja i izgradnju infrastrukture poput kvartovskog kulturnog centra, i danas živog CeKaTe-a. U tranzicijskom pak periodu Trešnjevku snažno obilježava tzv. divlja gradnja, upliv privatnog tržišta u stanogradnju, otkupi dotrajalih stambenih jedinica radi izgradnje i tržišnog plasmana novih zgrada koje parametrima potpuno mijenjaju organizaciju naselja. Današnjica Trešnjevke može poslužuiti kao teren za istraživanje stambenog pitanja danas: tko uopće ima pristup trajnom rješenju stambenog pitanja i kako se u takvim okolnostima gradi zajednica i zajedničko, samo su neka od pitanja koje ova tema otvara.

U prvoj godini istraživali smo specifične trešnjevačke mikrolokacije: Naselje Istrana i invalida, novopodignuto naselje zapadno od Selske ceste, kao i "našu" Adžijinu. Božena Končić Badurina, Marko Gutić Mižimakov, Bojan Gagić i Bojan Mrđenović u svojim su radovima stambenom pitanju pristupili kroz različite medije i ne uvijek tipične formate. Nakon vremenski ograničenih i site-specific izvedbi ti radovi dobivaju svoju ekstenziju u izložbenom prostoru BAZE. Bit će to prilika i za uvid u istraživački proces koji stoji iza svake produkcije.

Za trajanja izložbe, u subotu 15.7. odvit će se i posljednja projekcija ove sezone filmskoga programa "Kolumbovo jaje" kustosice Petre Belc. Umjesto u BAZU, tom vas prilikom pozivamo na Trešnjevački plac.

 

kustosice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković

 

Program financira Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Zaklada "Kultura nova".

program