APEL PLATFORME ZA RADNE UVJETE U KULTURI

Large_b56a491250ae47a481d7f23487dceadb

 

APEL PLATFORME ZA RADNE UVJETE U KULTURI I INICIJATIVE DOSTA JE REZOVA!

U situaciji ugroženosti javnog zdravlja zbog epidemije korona virusa i obustave svih javnih događanja suočavamo se s krizom koja će većinu radnica i radnika u kulturi gurnuti na sam rub egzistencije. Mnogi među nama, već ionako, žive bez redovitih prihoda, od danas do sutra, bez stvarne ekonomske, socijalne i zdravstvene sigurnosti. Zapravo, bez jasne budućnosti. Izvanredno je stanje, drugim riječima, do kraja ogolilo svu krhkost i dugoročnu neodrživost kulturne proizvodnje u okvirima njezinog projektnog financiranja, kao i iznimno nesigurne i potplaćene uvjete u kojima se naš rad već dugo odvija. Istovremeno, pozvalo nas je da iznova zamislimo, a zatim i zahtijevamo drugačiji svijet. Svijet u kojem umjetnost i kultura, baš kao i obrazovanje, zdravlje, krov nad glavom, održivi okoliš i zaštićena starost nisu prilika za profit već preduvjeti za život.

Pridružujemo se zahtjevima koje su Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, strukovne udruge i inicijative nezavisnih proizvođača odaslale Ministarstvu kulture RH, a kojima se traži državna intervencija u nizu mjera pomoći i potpore samostalnim umjetnicima i svim prekarnim kulturnim proizvođačima, koje su neophodne kako bi cjelokupni sektor mogao prebroditi krizu i nastaviti s radom. Ministarstvu kulture RH upućujemo sljedeće zahtjeve:

 

  • Da sve otkazane programe prizna kao održane i u skladu s tim prihvati sve nastale troškove, odnosno da se plate svi radnici koji su bili uključeni u pripremu programa i čiji rad ne smije ostati neplaćen ( od autorica, izvođača, preko tehničarki i dizajnera do administratora ). Odgoda i prolongiranje izvedbe nisu rješenje: to podrazumijeva dodatno opterećenje na leđima proizvođača i još više potplaćenog rada, a ne pokriva njihovu egzistenciju u vremenu obustave programa.
  • U slučaju odgode ( ako izvođač procijeni da želi i može program adekvatno izvesti u nekom kasnijem terminu ), omogućiti isplatu honorara unaprijed (barem 80%).
  • Da konačno prizna organizacijske troškove kao redovne troškove održavanja programa u minimalnom iznosu od 30% potpore. Plaća za rad na organizaciji programa mora se tretirati kao direktni trošak programa, jer bez tog rada programa ne bi moglo ni biti!
  • Da u trenutku krize pruži potporu svim umjetnicima/ama, kulturnim radnicima/ama i organizacijama, a ne samo najeksponiranijim manifestacijama. Svi koji proizvode kulturu trebaju biti plaćeni za svoj rad i imati osnovnu socijalnu sigurnost.

 

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave te Ministarstvom državne imovine, u slučaju odgode programa (pod uvjetom kao u točki 2), čija bi se provedba nastavila nakon isteka mjera zabrane okupljanja, a zbog izgledne prostorne potkapacitiranosti (tj. prebukiranosti) osigurati “fond” prostora koji bi se po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri te bez naknade za korištenje ustupali organizacijama, udrugama i samostalnim umjetnicima/ama kako bi mogli provesti aktivnosti koje su planirane.

S obzirom na to da ne želimo stati na vatrogasnim mjerama, nego ovu kriznu situaciju prepoznajemo kao trenutak u kojem se otkriva pravo lice sistema u kojem radimo, ponavljamo dio zahtjeva koje smo kao Inicijativa Dosta je rezova! uputili prošle godine:

  • Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama.
  • Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje.

 

I dodajemo :

  • Tražimo da se hitno uvede isplata bazičnog prihoda za sve radnice i radnike u kulturi koji rade u nesigurnim radnim uvjetima za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, ali i kao mjera trajne zaštite kulturne proizvodnje.
  • Ovim putem mi, umjetnici i kulturne radnice, izražavamo solidarnost sa svima koje ova kriza najviše pogađa — prekarnim radnicama koje rade na nesigurnim poslovima i čija su radna mjesta najugroženija krizom, nezaposlenima, izbjeglicama, beskućnicima i drugim društvenim skupinama čija je egzistencija u ovim trenucima direktno ugrožena.
Borba za bolje i sigurnije radne uvjete u kulturi nije izolirana, nego je dio šire borbe za socijalna prava svih!

 

Platforma za radne uvjete u kulturi (BLOK, OOUR, Skribonauti, Atelijeri Žitnjak, Centar za dramsku umjetnost) i Inicijativa Dosta je rezova!

 

Godišnji program BAZE i rad Platforme za radne uvjete u kulturi podržava Zaklada Kultura nova.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/li razvoj udruge.

 

program