Poziv za prijave na istraživački rezidencijalni program

Large_ilustracija

istraživački fokus: stambeno pitanje na zagrebačkoj Trešnjevci

rok za prijave: 10. 6. 2016.

Pozivamo umjetnike da se prijave na istraživački rezidencijalni program koji će se odvijati u i oko našeg prostora BAZA smještenog na zagrebačkoj Trešnjevci, a fokusirat će se na stambeno pitanje. Boravak će se realizirati prema dogovoru, a u periodu između 15. rujna i 15. studenog 2016.

 

O TEMI

Rezidencijalni program istražuje stambeno pitanje na Trešnjevci. Radi se o kvartu u kojem možemo pratiti različite procese vezane uz stanovanje: povijesno, riječ je o radničkom naselju, prijeratnim gradnjama slabije kvalitete u kojima je između ostalog izrastao i radnički pokret i dao važan doprinos zagrebačkom antifašističkom pokretu, da bi se nakon 2. svjetskog rata, kao i u drugim dijelovima Zagreba, mogle pratiti težnje ka ostvarenju tzv. socijalističkog grada kroz projekte kolektivnog stanovanja i izgradnju infrastrukture poput kvartovskog kulturnog centra, i danas živog CeKaTe-a. U tranzicijskom pak periodu Trešnjevku snažno obilježava tzv. divlja gradnja, upliv privatnog tržišta u stanogradnju, otkupi dotrajalih stambenih jedinica radi izgradnje i tržišnog plasmana novih zgrada koje parametrima potpuno mijenjaju organizaciju naselja. Današnjica Trešnjevke bit će polazna točka umjetničkog istraživanja.

 

O REZIDENCIJI

Kroz organizirane sastanke i vođene ture izabrani umjetnik/ica će dobiti uvid u procese koji su oblikovali Zagreb do danas, s posebnim naglaskom na kvart Trešnjevka i stambeno pitanje u njemu. Istraživanje će se tijekom rezidencijalnog boravka razvijati u suradnji s BLOK-ovim kustoskim timom, a prema umjetnikovim interesima. Od umjetnika/ice se očekuje da svoje istraživanje javno predstavi u BAZI.

Pored honorara (1000 eura) pokrivamo troškove smještaja (1 mjesec) i ograničene putne troškove.

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: For the Open Call) do 10. 6. 2016.

Prijave trebaju sadržavati motivacijsko pismo (ne više od 750 riječi) u kojemu se izlaže interes za temu i kontekst, CV i portfolio (u PDF-u). Slike se ne šalju kao zasebni dokumenti, već ih treba uklopiti u PDF. Molimo vas da specificirate datume boravke (jedan mjesec u razdoblju od 15. rujna do 15. studenog 2016).

program