POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNIKE 2018 - POZIV ZA PRIJAVE

Large_rsz_skola_plakat

rok za prijave: 11. veljače 2018.


Pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje u programu Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane. Namjera ovog tromjesečnog obrazovnog programa jest ponuditi uvid u kritiku političke ekonomije, osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalizma te u osnove socijalizma kao njegove alternative, uz poseban naglasak na ulogu i mjesto umjetnosti u njima.

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) pokrenuta je 2016. godine, i ovo je njezino treće izdanje. Motivacija za uspostavljanjem kontinuiranog obrazovnog programa takvog profila je dvostruka: s jedne strane, radi se o reakciji na suvremene transformacije u polju obrazovanja, i posebno umjetničkog obrazovanja te, s druge, o reakciji na transformacije političkog polja i posljedice tog restrukturiranja na umjetnost.

Umjetnost 20., a onda i 21. stoljeća, obilježena je stalnim napetostima zbog svog odnosa s politikom i političkim organiziranjem. Politiku i političko organiziranje je danas prevladao aktivizam, uslijed šireg procesa 'diskreditiranja' ljevice kroz 20. stoljeće. Pod pritiskom zahtjeva za direktnim akcijama u ropotarnicu prošlosti bačeno je i političko obrazovanje koje je nekoć bilo konstitutivnim dijelom političkog organiziranja odozdo. Ne može se reći da su umjetničke institucije ikad prepoznavale potrebu za političkim i društvenim obrazovanjem umjetnika, ali zato su umjetnici pristup takvom znanju stjecali sudjelovanjem u političkim pokretima koji su držali do obrazovanja svojih članova. Suvremeni aktivizam u umjetnosti, kao i aktivizam općenito, iscrpljuje se u spontanim pobunama, nerijetko i posve individualiziranim istupima, dominantno u okvirima institucije umjetnosti koja se pritom ni ne dovodi u pitanje. Može se zaključiti kako je nakon 20-stoljetnih rasprava prevladalo shvaćanje umjetnosti kao područja slobodnog od društvenih podjela. I to nas ne smije čuditi kad sagledamo politički krajolik, a u obzir uzmemo i razvoj u umjetničkom obrazovanju. Ono se klacka između konzervativnog majstorskog i liberalnog postmodernog pristupa, pri čemu je potonji presudan u akademizaciji umjetničkog diskursa. Odsutnost sistemske edukacije na temelju uvida iz političkih i društvenih znanosti začinjena je najnovijim neokonzervativnim tendencijama, najvidljivijima u srednjoškolskom obrazovanju.

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) strukturirana je u 3 trodnevne sesije (vikendom) uz pozvane izlagače, a održava se od 23. veljače do 22. travnja 2018. Uvodna izlaganja bit će popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi, kao i terenskim predavanjima na području Zagreba. To podrazumijeva pripremu za svaki susret, kao i volju za sudjelovanjem u kolektivnom radu.


PROGRAM

1. sesija: Kritika kapitalizma (23. - 25. veljače 2018.)
Mira Bogdanović: Nastanak i razvoj kapitalizma
Stipe Ćurković: Klase i klasna teorija
Ivana Perica: O ideologiji (i) umjetnosti
Ana Kutleša/Ivana Hanaček/Vesna Vuković: Privatizacija kulture (terensko predavanje)

2. sesija: Povratak socijalističke vizije (23. - 25. ožujka 2018.)
Nikola Vukobratović: Socijalizam i rođenje masovne politike
Andreja Gregorina: Socijalistički i marksistički feminizam
Krešimir Zovak: Socijalistička država i njezine kontradikcije
Ana Kutleša/Ivana Hanaček/Vesna Vuković: Umjetnička produkcija u socijalističkoj Jugoslaviji (terensko predavanje)

3. sesija: Politika umjetnosti i kulture (20. - 22. travnja 2018.)
Goran Pavlić: Nastanak institucije umjetnosti
Srđan Kovačević i Tena Gojić: Politički film
Emil Jurcan: Politička forma arhitekture
Ana Kutleša/Ivana Hanaček/Vesna Vuković: Materijalistička perspektiva u povijesti umjetnosti (terensko predavanje)


UPUTE ZA PRIJAVU

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2018) do 11. veljače 2018.

Škola je namijenjena svim zainteresiranima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Ne traži se posebno predznanje, ali je važno da polaznici budu redoviti, da ispunjavaju obaveze i da doprinose procesu zajedničkog rada. Škola nije namijenjena onima koji pohađaju doktorske studije iz društveno-humanističkih znanosti, za koje se pretpostavlja da već barataju ovim pojmovima i konceptima. Prijave doktoranata neće se razmatrati.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, godina rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), ustanova (ako ste zaposleni ili studirate) ili organizacija (ako ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti koliko ste upoznati s temama i kontekstom, zašto vas škola zanima i što od nje očekujete.

Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman nisu kriterij selekcije sudionika, već će nam pomoći da nastavu prilagodimo stupnju predznanja. Motivacija i interes bit će ključni u odabiru.

Škola je besplatna. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. U želji da program učinimo dostupnim i onima koji ne žive u glavnom gradu, osigurali smo financijska sredstva za put i troškove smještaja za pet polaznika. Stoga posebno ohrabrujemo zainteresirane koji žive i rade izvan Zagreba, u Hrvatskoj i regiji, da se jave.


Za eventualna dodatna pitanja možete pisati na: blok@blok.hr.

O sudjelovanju ćete biti obaviješteni 13. veljače 2018.


Program financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

program