Alexander García Düttmann — Visconti: Uvidi u krvi i mesu

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture u ime projekta Swarm Intelliegnces – Inteligencije roja

urednici: Tanja Vrvilo, Petar Milat, Vesna Vuković

prijevod: dr. Dalibor Davidović

lektura: Helen xx

prijelom: Ruta

naklada: 300 kom

jezik: hrvatski

godina izdanja: 2005.

 

Alexander García Düttmann

— Visconti: Uvidi u krvi i mesu

Alexander García Düttmann svoju studiju o Luchinu Viscontiju zapocinje hipotezom da filmovi talijanskog redatelja kao da uprizoruju jednu Adornovu misao – naime, da je upravo mogućnost ona koja zaprečuje utopiju, a ne ono što je neposredno dano i ono što nas okružuje.

U pet poglavlja studije Düttmann razvija svoju početnu hipotezu, nastojeći pokazati u kojoj mjeri Viscontijeva djela proizvode uvide koji nisu više rezultati intelektualne djelatnosti, već su naprosto uvidi u krvi i mesu. Düttmannu je stalo do toga, ma koliko se to činilo čudnim, da vlastitom filozofsko-estetičkom refleksijom pokaže u kojoj mjeri Viscontijev vizualni materijal upravo izmiče filozofskim i inim modusima teoretiziranja, te na takav način gradi jednu novu drukčiju vrstu neposrednosti.

Važno je za napomenuti da je ova knjiga svoju svjetsku premijeru doživila upravo na hrvatskom, te je ujedno prvi ukoričeni svezak u produkciji Vizualnog kolegija koji je bio pokrenut u sklopu projekta Swarm Intelligences.

Alexander García Düttmann (1961.) je profesor filozofije i vizualne kulture na londonskom sveučilištu Goldsmiths.

Bez sumnje je jedan je od intrigantnijih teoretičara srednje generacije, uvijek posredujući između različitih sredina i jezika, filozofskih disciplina i tradicija. Između kritičke teorije Frankfurtske škole i dekonstrukcije, između estetike i političke teorije García Düttmann razvija podjednako suptilno i radikalno mišljenje, po relevantnosti usporedivo s Giorgiom Agambenom ili Jean-Luc Nancyjem.

publikacije