UrbanFestival 2006: Politike prostora

izdavač: [BLOK] | Lokalna baza za osvježavanje kulture

uredila:Vesna Vuković

dizajn: Barbara Blasin

jezik: hrvatski i engleski

godina izdanja: 2006.

cijena: 30 kn

 

Prostor se proizvodi specifičnim društvenim procesima. No za razliku od ostalih stvari on je istodobno i materijalni objekt i medij u kojem se stvaraju ostale stvari i društveni odnosi. Tako prostor zapravo stalno reproducira i modificira društvene preduvjete svoje vlastite produkcije. Stoga ga treba shvatiti kao višedimenzionalno “mjesto odnošenja” društvenih borbi. Grad i urbano područje su istodobno i mjesto i predmet ovih borbi. → Henri Lefbvre, The Production of Space, 1974.

Prostor je surovo prisutan, svakodnevno nas obavija, opleće, usmjerava. Ulice nas stišću, zgrade, a svakako još više izlozi koje se nude pogledu, priječe nam pogled u visine. Nebo je daleko.

Odbaciti ideju prostora kao zadatosti, zatvorenosti – jer prostor nas ipak stalno iznova dočekuje – te prigrliti Lefebvreovo poimanje prostora kao proizvoda i predmeta i mjesta društvenih odnosa predstavlja odlučan zaokret. Krećemo se na više tračnica istodobno, prostor se nadaje kao nikad završeni, ne-dosegnuti proizvod hegemonijalnih stremljenja, otvaraju se beskrajna prostranstva politike. Otvara se mogućnost za stalne intervencije, prisvajanje i upravljanje prostorom (makar privremeno), za upletanje svih zainteresiranih s njihovim višestrukim interesima, različitim, kontradiktornim, pa i nepomirljivim. Ni urbani prostor ni urbano društvo nisu dovršena stvarnost, postavljena u vremenu prije ovog sadašnjeg, već prije horizont koji se osvjetljava. To je ono moguće.

Vesna Vuković

publikacije