ROSA LUXEMBURG: O UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI

izdavač: [BLOK] | Lokalna baza za osvježavanje kulture

Biblioteka Tendencija

urednice biblioteke: Vesna Vuković, Ivana Hanaček, Ana Kutleša

prijevod: Vesna Vuković

predgovor: Vesna Vuković

dizajn: Hrvoje Živčić

jezik: hrvatski

godina izdanja: 2020.

 

"Marksistička filozofkinja, politička ekonomistica, revolucionarna socijalistkinja Rosa Luxemburg, jedna od najranijih žrtava fašizma, koju je zajedno s Karlom Liebknechtom desničarska Freikorps milicija pogubila u Berlinu 1919., bila je i strastvena čitateljica i komentatorica književnih djela, o čemu najbolje svjedoči njezina opsežna epistolarna ostavština. I ne samo pisma, Rosa Luxemburg je, kao i Karl Marx, i svoje teorijske tekstove 'zapaprila' reakcijama i razmišljanjima o književnim djelima različitih autora, kako klasika tako i suvremenika, iz više nacionalnih književnosti: francuske, njemačke, poljske, engleske i - prije svega - ruske.

Ovo izdanje okuplja izbor iz njezinih članaka o književnicima koji nadilaze portrete pojedinačnih autora, ne samo smještajući ih u šire historijske i političke okvire, nego i šireći aspekte razmišljanja o umjetnosti, ponajprije istražujući napeti odnos politike i književnosti. Njezin žar za strukturnim zahvaćanjem književnosti ne proizlazi tek iz živog čitalačkog interesa, već i iz interesa za problematiku nacionalizma, a s njome i uloge koju je književnost u formiranju nacije i nacionalne kulture imala. Pisani u periodu od prvih godina 20. st. pa do pred smrt, oni prate i razdoblje njezinih neprestanih borbi te otkrivaju podjele u radničkom pokretu i razdore unutar Socijaldemokratske Partije Njemačke (SPD) čijem je lijevom krilu pripadala. Utoliko su važan materijal za razumijevanje estetike lijeve njemačke socijaldemokracije, ali i zanimljiv uvod u rasprave (i sukobe) na ljevici koje su obilježili prvu polovicu prošlog stoljeća. Na koncu, činjenica da su se u okvirima radničkog pokreta vodile tako brojne i tako otvorene polemike o književnosti (i umjetnosti), govori o tome koliko je ta ljudska djelatnost bila važna u izgradnji pokreta, kao jedno od glavnih sredstava emancipacije radništva."

(iz Predgovora)

 

Izdavanje publikacije financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.Ova publikacija ili njezini dijelovi mogu se koristiti bez naknade uz obavezno navođenje izvora. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost izdavača i ne odražava stavove Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

PUBLIKACIJA SE MOŽE NABAVITI U BAZI.

publikacije