PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI / RADIONIČKI FANZIN

IZDAVAČ: BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture

AUTORICE: Jasminka Glogović, Višnja Katalinić, Danijela Kvesić Stojanac, Karmen Krasić Kožul, Kristina Krsnik, Sara Nasić, Karmen Sinković, Tena Šarčević, Olga Šunjara, Monika Vodopija, Tihana Vučić

UREDNICE: Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević

IZVRŠNA UREDNICA: Ana Kutleša

DIZAJN I PRIJELOM:  Hrvoje Živčić, Zoran Đukić, Neva Zidić

JEZIK: hrvatski

GODINA IZDANJA: 2022.

NAKLADA: 200 primjeraka

 

Tekstovi i kolaži predstavljeni u ovom fanzinu izbor su radova nastalih na književno-likovnoj radionici Papir koji liječi: kolaži i riječi održanoj tijekom travnja i svibnja 2022. te kratke radionice kreativnog pisanja Planine kruha, pereci od blata održane krajem 2021. Obje radionice dio su umjetničkog istraživanja povijesti rada u okviru BLOK-ovog programa Muzej susjedstva Trešnjevka. Riječ je o građi koja donosi osobne priče trešnjevačkih radnika i radnica, malih obrtnika, službenika, liječnica i liječnika, bilježeći povijest rada fragmentarno, nesistematično, kroz fotografije snimljene na radnom mjestu ili sačuvane predmete i dokumente. Budući da se Muzej susjedstva gradi odozdo i izrasta iz zajednice, važno nam je bilo osmisliti kulturni program koji će biti ne samo prilika za dodatno obrazovanje i edukaciju za zainteresirane stanovnike kvarta, nego i prostor u kojem će iz različitih aspekata govoriti o radu, radnoj i radničkoj svakodnevici u prošlosti i danas. (...) Na radionici je nastalo mnoštvo umjetnički uspjelih kraćih književnih tekstova i kolaža, no za fanzin smo ipak morale suziti izbor. Polaznice radionice različitih su generacija, od zaposlenih studentica do umirovljenica, bave se raznoraznim poslovima, a njihovi književni i likovni "proizvodi" nastali na ovoj radionici pokazali su da pisati o radu, stvarati i naposljetku – igrati se, ima osnažujući učinak te da je radionički format, s kreativnim i praktičnim pristupom procesu učenja, vrlo prikladan i potreban oblik istraživanja i izražavanja na kojem polaznice progovaraju o vlastitom iskustvu rada, osobnim navikama vezanim za posao, svom radnom mjestu, o radnim uvjetima, prekovremenom radu, studentskim poslovima, kućanskom radu, slobodnom vremenu… S druge strane broj prijava na našu radionicu pokazao je da postoji veliki interes i potreba za programima ovoga tipa što i ne čudi s obzirom da sustavna briga za demokratizaciju kulture i njezino povezivanje s poljem obrazovanja i rada u našem društvu više ne postoji. Stoga se organizirani rad na razvijanju radničkog stvaralaštva kakav je primjerice postojao u tvornici Nikola Tesla u kojoj je 1975. osnovana Kulturno-umjetnička sekcija danas čini gotovo utopijskim. U fundusu MST-a u digitalnom obliku se čuvaju dva Zbornika radova Kulturnog stvaralaštva radnika te tvornice iz 1985. i 1989. Ideja da se izbor radova nastalih na našoj radionici objavi u fanzinu donekle evocira taj tip publikacije. Jasno nam je da je teško, zapravo nemoguće, programima ograničenog trajanja poput ovoga nadoknaditi izostanak sustavne brige za razvijanje besplatnih, kontinuiranih, svima dostupnih kulturno edukativnih programa. S nadom da će se ovaj ili sličan program nastaviti i u budućnosti, pozdravlja vas naša mala književno-likovna sekcija. 

 

Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević  

 

 

Projekt su podržali Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK – kriza i kreativa. Radionica je dio programa “Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština” koji se odvija uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.

publikacije