FANZIN POLITIČKE ŠKOLE 2019.

IZDAVAČ: [BLOK] | Lokalna baza za osvježavanje kulture

UREDNIŠTVO FANZINA: Dorotea Karabin, Ivana Pešut, Karla Crnčević, Miona Muštra, Petra Matić

LEKTURA: Dorotea Karabin, Miona Muštra

DIZAJN: Ivana Borovnjak

JEZIK: hrvatski

GODINA IZDANJA: 2019.

 

Fanzin četvrte generacije Političke škole proizašao je iz želje da polaznici i polaznice produže zajednički rad te artikuliraju političke stavove i znanje inspirirano školom, bilo kroz tekst, bilo kroz ilustraciju. U potpunosti su ga osmislili i pripremili sami polaznici i polaznice: od izrade pojedinih priloga, preko uredničkog i lektorskog rada, pa sve do grafičke obrade. On je u tom smislu sadržajno i formalno heterogen i odražava teme kojima su polaznici i polaznice bili osobito inspirirani ili potaknuti. To su prije svega bile one iz područja feminističke teorije i prakse te odnosa umjetnosti i rada.

Četvrto izdanje Političke škola za umjetnike (i sve zainteresirane) odvijalo se u periodu od ožujka do svibnja 2019. godine. Intenzivan obrazovni program obuhvatio je uvid u historijat kapitalizma i osnove političke ekonomije, upoznavanje s poviješću i perspektivama socijalizma kao njegove alternative, uvod u problematiku i primjere historijskog revizionizma, kako na globalnom tako i na regionalnom planu, te na koncu otvorio diskusiju o mogućnostima radničkog i umjetničkog organiziranja. 

Svojim formatom i programom Politička škola pokušala je odgovoriti na nedostatak političkog obrazovanja, a posebno na implikacije toga stanja u umjetničkom polju. Iako je taj nedostatak nemoguće nadoknaditi u jednom obrazovnom semestru projektnog formata i ograničenog trajanja, organizatori_ce, predavači_ce i polaznici_e Političke škole nastojali su učiniti korak u smjeru zajedničke politizacije i izgradnje kolektiva odozdo.

 

Polaznici i polaznice Političke škole za umjetnike (i sve zainteresirane) 2019: Ana Marina Lozica, Antoni Pastuović, Barbara Radelja, Domagoj Kučinić, Dorotea Karabin, Gordana Šimić, Ivana Borovnjak, Ivana Pešut, Karla Crnčević, Lejla Kalamujić, Lucija Marin, Luka Čuljak, Maja Flajsig, Marta Banić, Marta Baradić, Martyna Michalowska, Maša Borović, Merisa Okanović, Miona Muštra, Nastja Kljaić, Nevena Šaulić, Petra Matić, Rina Barbarić, Vida Skerk

Više o programu ovogodišnje Političke škole za umjetnike (i sve zainteresirane) saznajte ovdje

 

Izdavanje publikacije i provođenje Političke škole financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. 

Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova”.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


FANZIN SE MOŽE NABAVITI U BAZI.

publikacije