NATRAG NA TRG!

UMJETNOST U JAVNOM PROSTORU: PRAKSE I REFLEKSIJE

IZDAVAČ: [BLOK] | Lokalna baza za osvježavanje kulture

UREDILE: Ana Kutleša, Ivana Hanaček

AUTORI: Nina Gojić, Sanja Horvatinčić, Davor Konjikušić, Branimira Lazarin, Stefan Treskanica, Ičo Vidmar, Nikola Vukobratović i Vesna Vuković

DIZAJN: Dario Dević i Hrvoje Živčić

JEZIK: hrvatski

GODINA IZDANJA: 2015.

CIJENA: 100 kn


Knjiga okuplja umjetničke radove, radionice i filmske programe proizvedene u okviru istoimenog trinaestog izdanja UrbanFestivala realiziranog u trogodišnjem formatu (2013-2015.). Trogodišnji format omogućio nam je tematsku razgranatost, ali i vraćanje na pojedine linije istraživanja. Struktura ove knjige odražava takav način rada. Kako bismo podcrtali sadržajna nadovezivanja, ali i otvorili prostor za daljnja istraživanja, umjesto kronološkog slijeda podijelili smo proizvedene radove u tematske blokove i pridružili im tekstove čiji je cilj ocrtati širi kontekst te produbiti pitanja koja su otvorena tijekom tri festivalske godine. Blokovi pokrivaju raznolike teme, od demokratizacije politike a zatim redom: umjetnički tretman migrantske politike Europske unije, javni spomenik, parazitski kolektiv kao izvedbenu strategiju i deindustrijalizaciju, da bi završili ponovno s demokratizacijom – ovog puta kulturne proizvodnje. Autorski su zastupljene različite generacije povjesničara (umjetnosti), muzikologa, dramaturga, kustosa i novinara, a forme variraju od intervjua s protagonistom migrantskih prosvjeda do analiza suvremenog stanja na historijskoj podlozi (i obratno).

Vizualni prilozi proizašli su iz radova realiziranih u okviru festivala, pri čemu je korištenje foto-dokumentacije svjesno izbjegavano, budući da je riječ o formatima koje umjesto vizualne upečatljivosti određuje izrazita performativnost i nepredvidljiv kontekst javnog prostora, gdje svaki faktor, od slučajnog prolaznika do radova na cesti, uvjetuje iskustvo sudjelovanja. Korišteni su stoga letci i plakati koji odražavaju različite strategije medijacije, kao i materijali nastali u procesu pripreme i realizacije, kao dio rada ili pak kao dio neplaniranih okolnosti u komunikaciji s drugim akterima upletenima u izvođenje rada.

Koristeći različite medije i formate publikacija poziva na preispitivanje procesa koji zatvaraju mogućnosti kolektivne politizacije na trgovima, pretvarajući ih u mjesta privida skladnog suživota onkraj klasnog sukoba, ali i na preispitivanje naše vlastite pozicije kulturnih proizvođača u širem društvenom kontekstu. Poziva nas da napustimo bjelokosnu kulu umjetničkog svijeta kako bismo došli u direktan kontakt sa širim implikacijama procesa koji oblikuju našu (kapitalističku) stvarnost. Jedino s takvim iskustvom ona može postati predmet našeg umjetničkog i kustoskog rada.


Knjiga se može kupiti u Bazi (Adžijina 11) ili u sljedećim knjižarama u Zagrebu: Što čitaš (Gundulićeva 11), Superknjižara (Roosveltov trg 4), Bibilofil (Bauerova 9).

publikacije