UrbanFestival 2008: Kako žalimo…

izdavač: [BLOK] | Lokalna baza za osvježavanje kulture

uredila:Vesna Vuković

autori: Nataša Ilić, Jasna Jakšić, Leonardo Kovačević, Elke Krasny, Petra Krolo & Ana Kutleša, Sonja Leboš, Kristina Leko, Igor Marković, Tomislav Medak, Rosana Ratkovčić, Leila Topić, Vesna Vuković

dizajn: Barbara Blasin

jezik: hrvatski i engleski

godina izdanja: 2008.

cijena: 75 kn

 

Ovaj je pjesnik nezadovoljan, čak štoviše melankoličan. No njegova melankolija nastaje iz rutine. Jer upasti u rutinu znači žrtvovati svoje idiosinkrazije, odreći se dara da se odbija. Upravo nas to čini melankoličnima… A nema veće rutine od ironije koja dizano tijesto privatnog mišljenja diže poput praška za pecivo.

Ovako Walter Benjamin piše o Kästneru u eseju o melankoliji ljevice. Danas nam se, više nego ikad, čini da je ovaj fenomen sveprisutan i odlučujući. U svakom slučaju, mnogostruki su i brojni gubitci u našem vremenu: raspad socijalističkih projekata, društva kao cjeline, kao projekta, nestanak rada i klase, gubitak održive alternative političkoj ekonomiji kapitalizma… Na valu ovih gubitaka plove i ostali: danas nemamo osjećaja za međunarodnu, pa ni lokalnu, zajednicu, nemamo uvjerenja u istinu društvenog poretka. Stoga patimo ne samo s osjećajem izgubljenog povijesnog trenutka, ne samo izgubljene teorijske i empirijske usklađenosti, već i izgubljenog načina života i izgubljenog smjera potrage.

Melankolik je odan “svijetu stvari”, što sugerira određenu logiku fetišizma sadržanu u logici melankolije. Tako više volimo naše strasti i razloge, naše analize i uvjerenja, nego što volimo postojeći svijet koji navodno nastojimo promijeniti. Jer smo prečesto više vezani uz određenu političku analizu ili ideal – pa čak i za neuspjeh ili slom tog ideala – nego za to da zgrabimo mogućnosti za radikalnu promjenu u sadašnjosti. Melankolija nam ne pomaže da izađemo na kraj s budućnošću, ali kreativna melankolija možda otkriva neke fantazije epohe, a u tim se fantazijama rađa i moguća budućnost.

Uputivši ovakav poziv na sudjelovanje na UrbanFestivalu zanimalo nas je, između ostaloga i zbog godišnjice koju obilježavamo, otvoriti ovu temu u umjetničkom polju, dakle u području imaginacije u kojem se osjećaji gubitka ne vezuju uz stvarni svijet, već se tu obnavlja njeno kreativno vrelo, tu nam je dopušteno da razmišljamo neopterećeni ovim gubitcima. Odabrani umjetnici boravili su u istraživačkim posjetima Zagrebu, a nastali radovi njihovi su uvidi u lokalnu sredinu, njena žaljenja, gubitke, stranputice i moguće smjerove.

Vesna Vuković

publikacije